Son dönem böbrek yetmezliği olan hastalarda arteriyovenöz fistül açıklığı ile klinik parametreler arasındaki ilişki
The relationship between arteriovenous fistula patency and clinical parameters among end stage renal di̇sease patients
- Tez No: 524351
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET TEKÇE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Son Dönem Böbrek Hastalığı, arteriovenöz fistül, ejeksiyon fraksiyonu, sol atrium çapı, fistül sağ kalımı, End Stage Renal Disease, arteriovenous fistula, ejection fraction, left atrium diameter, fistula survival
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Arteriyovenöz fistüller hemodiyaliz için en sık kullanılan vasküler erişim yolları olmalarına rağmen fistül başarısını etkileyen faktörler günümüzde hala netlik kazanmamıştır. Biz bu çalışmada fistül sağ kalımına etki eden klinik faktörlerin yanı sıra bir takım kardiyovasküler parametrelerin fistüller üzerindeki etkilerini araştırmayı planladık. Gereç ve yöntem: Ünitemizde arteriyovenöz fistül aracılığıyla hemodiyaliz tedavisi uygulanmış ve ilk fistül açılma tarihinde ekokardiyografisi yapılmış bulunan 39 hastanın verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Olguların primer/kümülatif fistül başarısızlık oranları ve sağ kalımları klinik ölçütler ile istatistiksel olarak karşılaştırıldı Bulgular: Arteriovenöz fistül başarısızlığı bulunan olguların daha düşük ejeksiyon fraksiyonu değerlerine sahip olduğu ve fistül sağ kalımı ile ejeksiyon fraksiyonunun negatif ilişkili olduğu saptanmıştır. Fistül başarısızlığı için ejeksiyon fraksiyonunun bağımsız bir prediktör olduğu ve ejeksiyon fraksiyonundaki her % 1'lik azalmanın fistül başarısızlığı riskini % 7 oranında arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Paradoksal olarak sol atriyumu genişlemiş olgularda fistül sağ kalımının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sol atriyum çapının fistül başarısızlığı için bağımsız bir prediktör olduğu ve sol atriyum çapı büyümüş olguların fistül başarısızlığı riskinin 3.6 kat daha düşük olduğu ortaya konulmuştur. Primer fistül başarısı ile yüksek hemoglobin düzeylerinin ve hipertansiyon mevcudiyetinin doğrudan ilişkili olduğu saptanmıştır. Yüksek LDL düzeyleri de fistül başarısızlığı ile ilişkili bulunmuştur. Asetilsalisilat kullanımının fistül başarısızlığı riskini % 80 oranında azalttığı ve asetilsalisilat kullanmayanlarda başarısızlık riskinin 5 kat arttığı sonucu elde edilmiştir. Sonuç: Literatürde fistüllerin kardiyovasküler sistem üzerine etkilerini inceleyen çok sayıda çalışma bulunmasına rağmen, fistül açılma zamanındaki kardiyak performans ve hipervoleminin fistül başarısına etkilerini irdeleleyen herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışma artmış volüm yükünü yansıtan sol atriyal genişlemenin, bununla ilişkili ortaya çıkmış bulunan hipertansiyonun ve korunmuş sistolik fonksiyonların fistül sağ kalımını olumlu yönde etkilediğini göstermesi bakımından önemlidir. Son dönem böbrek yetmezliği olup fistül açılması düşünülen hastaların operasyonun planlandığı süreçte ekokardiyografi ile değerlendirilmesi, fistül sağ kalımı açısından çok önemli bir öngörü ve avantaj sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Although arteriovenous fistulas are the most commonly used vascular access routes for hemodialysis, the factors affecting the success of the fistula still remain unclear. In this study, we aimed to investigate the effects of a number of cardiovascular parameters on fistulas as well as the clinical factors affecting fistula survival. Materials and methods: The data of 39 patients who underwent hemodialysis treatment via arteriovenous fistula and who underwent echocardiography at the time of first fistula opening were evaluated retrospectively. Primary / cumulative fistula failure rates and survival rates were statistically compared with clinical criteria. Results: Patients with arteriovenous fistula failure had lower ejection fraction rates, and fistula survival was negatively associated with ejection fraction. It was concluded that the ejection fraction was an independent predictor for the failure of the fistula and every 1% reduction in the ejection fraction increased the risk of fistula failure by 7%. Paradoxically, it was found that fistula survival is longer among the patients who had left atrial enlargement. The left atrial diameter was an independent predictor for fistula failure and the risk of fistula failure was 3.6 times lower in patients with left atrial enlargement. The success of primary fistula was associated with high hemoglobin levels and the presence of hypertension. High LDL levels were also associated with fistula failure. It has been concluded that the use of acetylsalicylate reduces the risk of fistula failure by 80% and that the risk of failure in patients not using acetylsalicylate increases 5-fold. Discussion: Although there are many studies in the literature on the effects of fistulas on cardiovascular system, no studies have examined the effects of cardiac performance and hypervolemia at fistula creation time on fistula success. This study demonstrates that left atrial dilatation, associated hypertension and preserved systolic functions positively affect fistula survival. Echocardiographic evaluation of patients with endstage renal failure and who are considered to create a fistula may be an important predictor and advantage in terms of fistula survival.