Akut ishalli köpeklerde plazma prokalsitonin konsantrasyonunun değerlendirilmesi
Evaluation of plasma procalcitonin concentration in dogs with acute diarrhea
- Tez No: 524350
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN VOYVODA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Köpek, ishal, prokalsitonin, SIRS, Dog, diarrhea, procalcitonin, SIRS
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada akut ishalli köpeklerde; plazma prokalsitonin (PCT) konsantrasyonunun durumunun belirlenmesi amaçlandı. Çalışmada 1,5-8 aylık yaş aralığında 30 sağlıklı kontrol, 50 akut ishalli olmak üzere toplam 80 köpek incelendi. Akut ishalli grup, köpeklerdeki sistemik inflamatuar yanıt sendromu (SIRS) kriterlerine göre, SIRS (-) ve SIRS (+) olmak üzere 2 alt gruba ayrıldı. Kan ve dışkı örnekleri her köpekten bir kez alındı. Tam kan örneklerinde WBC, nötrofil, hematokrit ve hemoglobin değerleri; plazmada PCT konsantrasyonu ölçüldü. Dışkı örnekleri canine parvovirus antijen, konjunktival sekretler canine distemper virus antijen varlığı açısından değerlendirildi. Akut ishalli grupta ortanca plazma PCT konsantrasyonu 53,58 pg/ml (Xmin-Xmax: 33,77-486,24 pg/ml) olarak belirlendi. Sağlıklı (kontrol) grupta ortanca plazma PCT konsantrasyonu 42,27 pg/ml (Xmin-Xmax: 30,81-57,50 pg/ml) olarak saptandı. Elli ishalli köpekten, SIRS kriterlerinin 2'sini sağlayan 6 adet (%26.1), 3'nün sağlayan 8 adet (%34,8) ve 3'ten daha fazlasını sağlayan 9 (%39,1) köpek tespit edilirken, 27 ishalli köpekte SIRS varlığı belirlenmedi. Plazma PCT konsantrasyonu akut ishalli köpeklerde sağlıklılara, SIRS (+) akut ishalli köpeklerde de (41,76 pg/ml) SIRS (-) akut ishallilere (87,19 pg/ml) göre anlamlı düzeylerde yüksek bulundu. Plazma PCT konsantrasyonu CPV ile enfekte SIRS (+) akut ishalli köpeklerde, CPV ile enfekte SIRS (-) ishalli köpeklerden anlamlı düzeyde yüksek bulundu. İshalli hastalarda mortaliteyi artıran SIRS'ın köpeklerde erken ve güvenli tanısında plazma PCT konsantrasyonunun kullanılabileceği, sağaltım etkinliğinin kontrolünde plazma PCT konsantrasyonun yeri ve öneminin belirlenmesi için ileride yapılacak çalışmaların yararlı olacağı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the condition of plasma procalcitonin (PCT) concentrations in dogs with acute diarrhea. For this purpose, 30 healthy (control) and 50 dogs with acute diarrhea aged between 1.5 to 8 months were studied. The acute diarrhea group was divided into two subgroups SIRS (-) and SIRS (+) according to the SIRS criteria dogs. Blood and stool specimens were collected for once from each dog. In whole blood samples WBC, neutrophil, hematocrit, hemoglobin values and PCT concentrations in plasma were all measured. Fecal specimens and conjunctival secretions were examined for the presence of canine parvovirus antigen and distemper virus respectively. In the acute diarrhea group the median plasma PCT concentration was 53.58 pg/ml (Xmin-Xmax: 33.77- 486.24 pg/ml). In the healthy group the median PCT concentration was 42.27 pg/ml (Xmin-Xmax: 30.81-57.50 pg/ml). Of the 50 dogs with diarrhea, 6 dogs (%26.1) fulfilled 2 criteria, 8 dogs (%34.8) fulfilled 3 criteria and 9 dogs (%39.1) fulfilled more than 3 SIRS criteria whereas 27 dogs with diarrhea were not associated with presence of SIRS. Plasma PCT levels differed significantly between the diarrheic and healthy control group, and between the SIRS positive and SIRS negative dogs with acute diarrhea. Plasma PCT concentration was significantly higher in SIRS (+) acute diarrheic dogs infected with CPV than in SIRS (-) acute diarrheic dogs infected with CPV. It was concluded that plasma PCT concentration can be used in the early and safe diagnosis of SIRS, which increases mortality in patients with diarrhea and the future studies would be beneficial in determining the role and the importance of the plasma PCT concentration in the control of treatment efficacy.