Dönüşümcü liderliğin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi: Üniversite çalışanları üzerine bir araştırma
The effect of the transformational leadership on the organizational commitment: A research on the university employees
- Tez No: 524376
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR BACAKSIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Örgütsel bağlılık, Dönüşümcü liderlik, Leadership, Organizational commitment, Transformational leadership
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Liderlerin benimsemiş olduğu liderlik stilinin örgütsel bağlılık üzerinde etkili olması beklenmektedir. Dönüşümcü liderliğin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinin üniversite çalışanları özelinde araştırılması, bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Bu amacın gerçekleştirilmesi için literatür taramasının yanında anket uygulaması yapılmış, 299 kişinin katılımının gerçekleştiği bir anket uygulanmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlar dönüşümcü liderlik davranışlarının örgütsel bağlılığa etkisinin pozitif yönlü olduğunu ortaya koymuştur. Dönüşümcü liderlik ve örgütsel bağlılık ilişkisinde yaş ve öğrenim durumu göre anlamlı farklılıkların olduğu çalışmanın sonuçları arasında yer almaktadır. Bu noktada yaş değişkenine göre 37-43 yaş, 44-51 yaş ve 52 yaş üzeri bireylerin 31-36 yaş aralığındaki bireylerden daha yüksek düzeyde bağlılığa sahip oldukları görülmüştür. Öğrenim durumu açısından yapılan araştırma neticesinde lise mezunlarının örgütsel bağlılık düzeylerinin üniversite ve master/doktora mezunlarına göre daha yüksek düzeyde bağlılığa sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Medeni durum, işyerinde çalışma süresi, cinsiyet gibi değişkenler açısında ise anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir. Üniversite çalışanlarının yanıtları aracılığıyla bu sonuçların elde edilmesi, çalışmanın sınırlılıkları arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
It is expected that leadership style, which leaders have adopted, will have an impact on organizational commitment. The main goal of the study is to determine the effect of the transformational leadership's on the organizational commitment. For reaching to this goal, the literature review has done and also a questionnaire has been applied on 299 employees. The results have showed that the transformational leadership behaviors have a positive effect on the organizational commitment of the workers. The results also showed that there are meaningful differences on the transformational leadership nd organizational commitment relationship according to age and education level variables. Acoording to the age variable, the people's commitment is higher who are between 37-43 and 44-51 years old than the peoplewho are between 31-36 years old. According to the education level variable the results showed that the people who have been finished high school have more commitment than the university graduated ones. There is not a meaningful difference on the organizational commitment level according to the maritial status, working time and gender of the employees. The results have been gained by the answers of the university workers and this has been accepted as the limitedness of the survey