Muhterem Yüceyılmaz'ın hayatı ve romanları üzerine bir araştırma
A research on the life and novels of Muhterem Yuceyilmaz
- Tez No: 524420
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SOĞUKÖMEROĞULLARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Muhterem Yüceyılmaz, Roman, Tarih, Psikoloji, Aşk, Muhterem Yüceyılmaz, Novel, History, psychology, Love
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Muhterem Yüceyılmaz'ın romanları üzerine yapmış olduğumuz çalışmanın amacı, yazarın romanlarını ve romancılığını detaylı bir şekilde parçadan bütüne doğru incelemektir. Bu incelemeyle daha önceden üzerinde herhangi bir çalışma bulunmayan Muhterem Yüceyılmaz'ın beş adet romanı yapı ve tema bakımından detaylı bir şekilde analiz edildi. İki bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde Muhterem Yüceyılmaz'ın hayatı, sanatı ve eserleri ele alındı. İncelenen romanlar ışığında yazarın edebî şahsiyeti ve romancılığı belirlenmeye çalışıldı. Çalışmanın ikinci bölümünde Muhterem Yüceyılmaz'ın romanları yapı ve tema bakımından tek tek basım tarihine göre incelendi. Sonuç bölümünde ise romanların ortak ve farklı yönleri gözler önüne serilmeye çalışıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of the work we have done on Muhterem Yüceyılmaz's novels is to examine the writer's novels and novels in detail from piece to piece. In this review, five novels of Muhterem Yüceyılmaz, which had no previous work on them, were analyzed in detail in terms of structure and theme. In the first part of the two-part work, the life, art and works of Muhterem Yüceyılmaz were discussed. In the light of the novels studied, it was tried to determine the author's literary personality and novelty. In the second part of the work, the novels of Muhterem Yüceyılmaz's were examined in terms of structure and theme according to the individual edition date. In the conclusion part, the common and different aspects of the novels were tried to be revealed.