Kişide ve namaz kıldığı yerde bulunan katı-sıvı maddelerin namazın sıhhatine etkisi
The effect of the solid-liquid substances on the person or the place of prayer to the prayer validity
  1. Tez No: 524517
  2. Yazar: MEHMET BARBAROS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh, İslâm Hukuku, Namaz, Necâset, Sıhhat, Tahâre, Fiqh, Islâm Law, Prayer, Impurity, Validity, Cleanliness
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Genel olarak İslâm bütün çeşitleriyle temizliğe büyük bir önem vermiştir. Temizlik, İslâm'ın en önemli farzlarından biri olan namazın sahih/muteber olması için de aranan öncelikli şartlardandır. Onlardan birisi de maddî pisliklerden temizlenmek anlamında necâsetten tahârettir. İdrar, dışkı ve kan gibi bazı maddeler fıkhen necis sayılmıştır. Anılan maddelerin katı ya da sıvı oluşuna göre -ağırlık veya kapladıkları alan bakımından- belli bir miktarı, namazın sıhhatine ya kısmen engel görülmüş ve namaz kerahetle de olsa sahih sayılmış ya da tamamen engel görülerek namazın fasit/bâtıl oluşuna hükmedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In general, Islam has given great importance to cleanliness with all its varieties. Cleanliness is also a prior condition for prayer, which is one of the most important fards of Islam, to be valid/acceptable. One of them is 'necâsetten tahâret' that means to clean up from physical impurities. Some substances such as urine, feces and blood are considered impure in Islamic law (fiqh). According to the solid or liquid state of the substances – in terms of weight or area they cover – it has been judged that a certain amount of them either partially obstruct the validity of the prayer and the prayer is assumed valid though with karahat, or fully obstruct the validity of the prayer and the prayer assumed invalid.