Öğretmenlerin örgütsel adanmışlıkları ile lider-üye etkileşimi ve motivasyonel dil kullanımı arasındaki ilişki
The relationship between teachers' organizational commitment with leader-member exchange and using of motivational language
- Tez No: 524523
- Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adanmışlık, Lider-Üye Etkileşimi, Motivasyonel Dil, Organizational Commitment, Leader-Member Exchange, Motivational Language
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu araştırmada öğretmenlerin örgütsel adanmışlıkları ile lider-üye etkileşimi ve motivasyonel dil kullanımı arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma; ilişkisel tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırmanın evrenini, 2015-2016 eğitimöğretim yılında Kahramanmaraş ilinin merkez ilçeleri (Onikişubat, Dulkadiroğlu) ve Türkoğlu ilçesindeki Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ortaokullarda görev yapan toplam 2929 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise, evrende basit tesadüfî örnekleme yöntemi ile yansız olarak seçilen, kırsal ve merkezi konumda bulunan 32 devlet ortaokulunda görev yapan, toplam 595 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırma verilerinin analizinde bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; öğretmenlerin örgütsel adanmışlıklarının, lider-üye etkileşimine dair görüşlerinin ve motivasyonel dil kullanımına dair algılarının yüksek düzeyde olduğu ortaya konmuştur. Araştırmada yapılan korelasyon analizleri sonucunda; öğretmenlerin örgütsel adanmışlık-lider-üye etkileşimi ve örgütsel adanmışlık-motivasyonel dil kullanımı arasında orta düzeyde, lider-üye etkileşimimotivasyonel dil kullanımı arasında ise yüksek düzeyde, doğrusal ve pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yapılan regresyon analizi sonucunda öğretmenlerin örgütsel adanmışlıkları üzerinde lider-üye etkileşimi düzeylerinin %40 ve motivasyonel dil kullanımı algılarının ise %28 yordama etkisine sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to reveal the relationship between teacher's organizational commitment with leader-member exchange and using of motivational language. Relational screening model is used for the research. The universe of the research is composed of 2929 teachers working at secondary schools affiliated to the Ministry of National Education in Kahramanmaraş province (Onikişubat, Dulkadiroğlu) and in the town of Türkoğlu during the academic year of 2015-2016. The sample of the study consisted of 595 teachers, who were working in 32 state secondary schools in rural and central locations, selected randomly by the simple random sampling method. Independent groups t-test, one way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation analysis and regression analysis were used in the analysis of the research data. As a result of the research, it was revealed that teachers' organizational commitment, opinions about leader-member exchange and their perceptions about using motivational language are high. As a result of the correlation analysis, it was found that there is a moderate relationship between teachers' organizational commitment, leadermember exchange and using of motivational language. There is a high level, linear, positive and significant relationship between leader-member exchange and using of motivational language. In addition, according to the regression analysis, it is revealed that 40% of teacher's leader-member exchange levels and and 28% of perceptions about motivational language use had a predictive effect on teachers' organizational commitment.