Kuzey Ege Denizi'nde galsama ağlarında farklı ağ ipi kalınlığının balık boyu seçiciliğine etkisi
Effect of different twine thickness of gill nets on fish size selectivity in the North Aegean Sea
- Tez No: 524604
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN AYAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
- Anahtar Kelimeler: Kuzey Ege Denizi, İp Kalınlığı, Galsama Ağları, Seçicilik, SELECT Metot, The North Aegean Sea, Twine Thickness, Gill Nets, Selectivity, SELECT Metod
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Tez çalışmasında, galsama ağlarında farklı ağ ipi kalınlıklarının balık boyu seçiciliğine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Denemeler Eylül 2007 – Şubat 2010 tarihleri arasında, Kuzey Ege'de ticari balıkçılık alanlarında, 2 – 40 m derinlikler arasında gerçekleştirilmiştir. Denemelerde; 18, 20, 22 mm göz genişliğinde, 40 vertikal göz yüksekliğinde, E=0,4 donam faktöründe 210d/2 ve 210d/3 numara ip kalınlığına sahip ağlar kullanılmıştır. Ağların ip kalınlıklarından başka diğer özellikleri aynı şekilde yapılmıştır. Çalışmada 59 av operasyonu gerçekleştirilmiştir. Yakalan balıklar ip kalınlıkları ve göz genişliklerine göre ayrı ayrı yerlerde muhafaza edilip, boyları 1 mm hassasiyetli ölçüm tahtası ve ağırlıkları da 1 gr hassasiyetli dijital terazi ile yapılmıştır. Ağların seçicilik parametrelerini belirlemek için SELECT (Share Each Lengthclass Catch Total) metot kullanılmıştır. Denemelerde, 210 d/2 numara ip kalınlığına sahip ağlar, 210 d/3 numara ip kalınlığına sahip ağlardan 1,2 kez daha fazla av yapmıştır. Denemelerde her iki ağ gurubuna sahip ağlarda karşılaştırmalı olarak 5 türün seçicilik bulguları hesaplanmıştır. Seçicilik analizleri sonucunda, tekir (Mullus surmuletus) ve çizgili hani (Serranus scriba) için her iki ağ gurubunda lognormal model en iyi sonucu vermiştir. İzmarit (Spicara maena) için 210 d/2 numara ağlarda normal scale, 210 d/3 numara ağlarda lognormal; ısparoz (Diplodus annularis) için ise sırası ile log normal ve normal scale, son olarak çırçır (Symphodus tinca) için ise sırası ile lognormal ve bi-modal en iyi sonucu vermiştir. Tekir balığı için 210 d/2 no 18 mm, 20 mm, 22 mm göz genişliğine sahip ağların optimum yakalama boyları sırası ile 17,13 cm, 19,13 cm ve 20,93 cm, 3 numara ağlar için bu değerler 17,68 cm, 19,64 cm, 21, 61 cm olarak belirlenmiştir. İzmarit balığı için bu değerler 2 numara ağlarda sırası ile 15,59 cm, 17,32 cm ve 19,06 cm; 3 numara ağlarda ise 15,55 cm, 17,28 cm ve 19 cm olarak hesaplanmıştır. Çizgili hani balığı için bu değerler 2 numara ağlarda, 16,90 cm, 18,78 cm ve 20,66 cm; 3 numara ağlarda bu değerler 16,80 cm, 18,67 cm ve 20,54 cm olarak belirlenmiştir. Isparoz balılığı için bu değerler ise, 2 numara ip kalınlığına sahip ağlarda 10,76 cm, 11,96 cm ve 13,15 cm; 3 numaralı ağlarda 10,6 cm, 11,78 cm ve 12,95 cm olarak hesaplanmıştır. Son olarak Çırçır balığı için bu değerler 2 numara ip kalınlığına sahip ağlarda 12,86 cm, 14,29 cm ve 15,72 cm; 3 numara ip kalınlığına sahip ağlarda ise 13,24 cm, 14,71 cm ve 16,18 cm olarak belirlenmiştir. Çalışmada, kalın ip kalınlığına sahip ağlar nispeten ince ip kalınlığına sahip olan ağlara göre daha seçici bulunmuştur. Her iki ağ ip kalınlığına sahip ağ gurubunda bulunan 18 mm göz genişliğine sahip ağlar ısparoz balığı stokları için av baskısı oluşturma kapasitesine sahip bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In the thesis study, it was aimed to investigate the effect of different net twine thicknesses on the selection of fish size in gill nets. The study was carried out between September 2007 and February 2010 in a coastal region with 2-40 m depth in commercial fishing area in the North Aegean Sea. A total of six nets with three different mesh sizes, 18, 20, and 22 mm nominal bar length, and two different twine thicknesses 210d/2 and 210d/3 were rigged for the study. Other than the twine thicknesses and mesh sizes, all other features and specifications of the gillnets were identical. Each of the gillnets had a hanging ratio of E= 0.4 and was 80 m long. The nets had 40 mesh depth. 59 fishing operations were carried out in the study. The fish captured by the nets are kept in separate places according to their twine thicknesses and mesh size, they are measured their total length and weights with 1 mm and 1 g precision. SELECT method was used to determine the selectivity parameters of the nets. In experiments, nets with a twine thickness of 2 were captured 1.2 times more than those with a twine thickness of 3. In the experiments, the selectivity findings were calculated comperatively for two net groups and five species According to selectivity analyzes, lognormal model gave the best fit for two thicknesses group for striped red mullet (Mullus surmuletus) and painted comber (Serranus scriba). For blotched picarel (Spicara maena), normal scale model gave the best fit for gil nets with 210 d/2 twine thickness and lognormal model for 210 d/3. The selectivity analyzes for annular sea bream (Diplodus annularis), lognormal and normal scale gave the best results for the nets 210 d/2 and 210 d/3 twine thicknesses respectively. Lastly, for peacock wrasse (Symphodus tinca), lognormal and bi-modal modes gave the best fit for 210 d/2 and 210 d/3 twine thicknesses respectively. Model lengths of striped red mullet in gill nets with 18, 20 and 22 mm mesh size were calculated as 17.13 cm, 19.13 cm ve 20.93 cm for twine thickness 210d/2, respectively and for 210d/3 the same values were determined as 17.68 cm, 19.64 cm, 21. 61 cm, respectively. These values for blotched picarel were calculated as 15.59 cm, 17.32 cm ve 19.06 cm for twine thickness 210d/2, respectively and for 210d/3 the same values were determined as 15.55 cm, 17.28 cm ve 19 cm, respectively. These values for painted comber were calculated as 16.90 cm, 18.78 cm ve 20.66 cm for twine thickness 210d/2, respectively and for 210d/3 the same values were determined as 16.80 cm, 18.67 cm ve 20.54 cm, respectively. These values for annular sea bream were calculated as 10.76 cm, 11.96 cm ve 13.15 cm for twine thickness 210d/2, respectively and for 210d/3 the same values were determined as 10.6 cm, 11.78 cm ve 12.95 cm, respectively. Lastly, the values for peacock wrasse were calculated as 12.86 cm, 14.29 cm ve 15.72 cm for twine thickness 210d/2, respectively and for 210d/3 the same values were determined as 13.24 cm, 14.71 cm ve 16.18 cm, respectively. In the study, nets with thick twine thickness were found to be more selective than nets with relatively thin twine thickness. The nets with the 18 mm mesh size for both the net group have a fishing pressure on annular seabream stock