Meslek liselerinde çalışan öğretmenlerin öğrenme güçlüğü konusundaki bilgi düzeylerinin incelenmesi
Investigating knowledge levels of the teachers about learning disabilities at vocational high schools
  1. Tez No: 524656
  2. Yazar: AJDA ARTTIRICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TUĞRUL SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme Güçlüğü, Öğretmen Tutumları, Learning disabilities, teacher attitudes
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırma ile meslek liselerinde çalışan öğretmenlerin öğrenme güçlüğü konusundaki bilgi düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmanın evreni 2017–2018 eğitim öğretim yılında İzmir ilindeki farklı okullarda Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı meslek liselerinde çalışan öğretmenlerdir. Evreni daha iyi temsil edeceği düşüncesiyle farklı sosyoekonomik çevrelerdeki okullardan“tesadüfî örnekleme”yoluyla beş meslek lisesindeki 203 kişi araştırma örneklemine alınmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla, Yiğiter (2005) tarafından geliştirilmiş olan“Özel Öğrenme Güçlüğü Anketi”kullanılmıştır. Özel Öğrenme Güçlüğü Anketinden elde edilen veriler kodlanarak bilgisayar ortamında SPSS 21 programıyla analiz edilmiştir. Elde edilen verilere ilişkin frekans ve yüzde dağılımı alınmış, normal dağılım özelliği gösterenler için parametrik analiz teknikleri kullanılmıştır. Araştırmada öğretmenlerin özel öğrenme güçlüğüne ilişkin bilgi düzeyleri ile bilgilerinin; yaş, cinsiyet, mesleki deneyim, öğrenim durumu, özel öğrenme güçlüğüne ilişkin bilgilerini yeterli bulma, değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığına bakılmıştır. Örneklem grubunu oluşturan öğretmenlerin özel öğrenme güçlüğüne ilişkin soru listesinden aldığı bilgi düzeyi toplam puanları dikkate alındığında, %50,2'nin özel öğrenme güçlüğü bilgisinin olmadığı, %45,8'nin özel öğrenme güçlüğü bilgisinin orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin %3,9'nun özel öğrenme güçlüğü bilgisinin yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin özel öğrenme güçlüğü anketinden aldığı bilgi düzeyi puanlarının hizmet yılı, yaş ve öğrenme güçlüğü bilgisi olma değişkenine göre farklılaşmadığı tespit edilirken, cinsiyet ve öğrenim durumuna göre farklılaştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Investigating knowledge levels of the teachers about learning disabilities at vocational high schools are aimed witht his research. Working groups of this research are teachers at different level vocational high schools in Izmir that depended on the Ministry of Education in 2017-2018 academic year. 203 people are got in to research from 5 different socio-economic environment schools by“random sampling”with the idea that beter represent of working group.“Special Learning Difficulties Questionnaire”developed byYigiter (2005) were used to collect data in research.“Special Learning Difficulties Questionnaire”datas obtained from the scale were analyzed with SPSS 21 software program on computer with encoding. Frequency and percentage distribution were taken, descriptive statistics were made, parametric analysis techniques were used for normal distribution feature. The findings obtained from this research are as follows; In the search, teachers' level of knowledge about special learning difficulties were examined if they varied or not according to their variables of age, cender, professional experience, education status, finding enough their knowledge or not about special learning difficulty. When the total score of the information scale of the teachers who created the sampling group about the special learning disability is taken into consideration, we have identified that %50,2 of them had no knowledge of special learning disabilities, %45,8 of them had a moderate level and %3,9 of them had a high level. We have identified that there is no any difference between teachers' knowledge scale scores about the special learning difficulty according to their variables on professional experience, age and knowledge of learning disability but there are differences their variables on cender and education status.