Düvel-i İslamiye'nin Moğollar kısmının günümüz harflerine aktarılması
The Mongols part of Duvel-i Islamiye transfered to translated letters
- Tez No: 524731
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Ş. CEM TÜYSÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Moğollar, Cengiz Han, Halil Edhem, Düvel-i İslamiye, Mongols, Genghis Khan, Halil Edhem, Düvel-i Islamia
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Ünlü şarkiyatçı Lane-Poole'ün“The Mohammadan Dynasties: Chronological and Genealogical Tables with Historical Introductions”adlı eserini Osmanlı Türkçesi'ne aktaran Halil Edhem Bey'in; bilinen adıyla“Düvel-i İslamiye”eseri çalışmamızın ana kaynağıdır. Eserin Moğollar kısmının günümüz Türkçesine çevirisi yapılmaya çalışılmıştır. Lane-Poole'ün kaleme aldığı eser Hz. Muhammed'in ardından kurulan İslam Devletlerinin kısa birer tarihini aktardıktan sonra bu devletleri kuran hanedanların secerelerini vermektedir. İslam Devletleri tarihi açısından önemli bir boşluk bu eser sayesinde giderilmeye çalışmıştır. Halil Edhem Bey eseri Osmanlı Türkçesi'ne aktararak eserin daha fazla kişiye ulaşmasında vesile olmuştur. Çalışmasını yaparken de Lane Poole'ün yapmış olduğu bazı hataları da gidermiştir. Dünya'nın gördüğü en önemli imparatorluklarından birini kuran Moğollar, dünya tarihi açısından oldukça önemlidir. Cengiz Han ve soyundan gelenlerin kurdukları devletler Asya'dan Avrupa'nın doğusuna kadar olan sahada hakimiyet sürmüşlerdir. Eserin Moğollar kısmının günümüz Türkçesi'ne çevirisi yapılarak bu alandaki bir eksiği gidermeye çalıştık. Bu çalışmayı yaparken ana eser dışında farklı güncel kaynaklardan da yararlanarak bilgiler mümkün olduğunca kontrol edilmeye çalışılmıştır. Çalışmamızın ekler kısmında verdiğimiz Moğol Soy Secereleri de olduğu gibi aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The famous eastern professional Lane-Poole's work“The Mohammadan Dynasties: Chronological and Genealogical Tables with Historical Introductions”,Halil Edhem Bey, who transferred to Ottoman Turkish; Known as“Düvel-I Islamia”is the main source of our work. The Mongolian part of the work has been tried to be translated into modern Turkish. The work that Lane-Poole wrote, is given a brief short history of the Islamic States, founded after the Prophet Muhammad and the descendants of the dynasties that established these states. An important gap in the history of the Islamic States has tried to resolve thanks to this work. This work translated into Ottoman Turkish by Halil Edhem. He has reached this work to more people. While he was doing his work, he also corrected some of Lane Poole's mistakes. The Mongols, who founded one of the most important empires of the world, are very important in terms of world history. The states that Genghis Khan and his descendants established have dominated the field from Asia to the east of Europe. The Mongols part of the work was translated into modern Turkish and we tried to eradicate a deficiency in this area. While he was doing this work, the information is tried to be controlled as much as possible by utilizing different current sources except the main work. The Mongolian ancestry we gave in the attachments section of our study was transferred as well.