Özdeşleşme ve davranışsal sadakat bağlamında X ve Y kuşağı taraftarları üzerine bir inceleme
A study of X and Y generation sport fans in the context of identification and behavioral loyalty
- Tez No: 524732
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FUNDA BAYRAKDAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Özdeşleşme, Spor Pazarlaması, Kuşaklar, Taraftar Sadakati, Identification, Sports Marketing, Generations, Sports Fan Loyalty
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Son yıllarda spor endüstrisinde yaşanan gelişmeler neticesinde, spor pazarlaması olgusu gelişim içerisine girmiştir ve bu yeni gelişmelerle, spor pazarlamasının önemi her geçen gün artmaktadır. Alan ile ilgili yapılan çalışmalar, bu artışa paralellik göstermektedir. Bu çalışmanın amacı; İstanbul ili içerisinde seçilen örneklem ile yapılan anket çalışmasıyla birlikte özdeşleşme ve davranışsal sadakat bağlamında X ve Y kuşağı taraftarlarının incelenmesidir. Yapılan bu araştırmada, sadakat ile satın alma davranışlarında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. X kuşağını Y kuşağı ile karşılaştırdığımızda ise, taraftar sadakati bağlamında satın alma davranışlarının X kuşağında Y kuşağına oranla daha fazla yoğunlaştığını söylemek mümkündür. Sonuç olarak; X ve Y kuşakları baz alınarak yapılan araştırmada, taraftar sadakati ve tüketici satın alma davranışları arasında anlamlı ve olumlu bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, as a result of new developments in the sports industry, the concept of sports marketing has also improve continuously. With all these new developments, the importance of sports marketing increases day by day. Studies about this field are goes parallel to this increase. In this study; The purpose of the study is, examining X and Y generation, in the context of identification and behavioral loyalty with the selected sample in Istanbul province. As a result of the research study, a meaningful relationship was established between loyalty and purchasing behavior. When we compare the X generation with the Y generation, it is possible to say that buying behaviors in the context of loyalty of the fans are more concentrated in the X generation than in the Y generation.As a result, in the research based on the X and Y generations, a meaningful and positive relationship is found between supporter loyalty and consumer buying behaviors.