Futbol taraftarlarının takımlarına olan güven, özdeşleşme ve sadakat düzeylerinin incelenmesi
Analysis of trust, identification and loyalty levels of football fans teams
  1. Tez No: 691121
  2. Yazar: HARUN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL BERKAN ALPAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Güven, Sadakat, Futbol, Taraftar, Özdeşleşme, Trusty, loyalty, football, supporter, identification
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu araştırma futbol taraftarlarının takımlarına olan güven, özdeşleşme ve sadakat düzeylerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada kolay örnekleme tekniğinden faydalanılmıştır. Araştırma grubunu; Türkiye'de bulunan 172 kadın, 330 erkek olmak üzere toplam 502 Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray taraftarları oluşturmaktadır. Grup oluşumu, seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden uygun (kazara) örnekleme yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı içerisinde bireylerin; demografik bilgileri için“Kişisel Bilgi Formu”, taraftarın güven duygusunu belirlemek için Açak ve Karademir (2019) tarafından geliştirilen“Spor Kulübüne Güven Ölçeği”, özdeşleşme düzeylerini belirlemek için Wann ve Branscombe (1993) tarafından geliştirilen, Türkçe uyarlaması Günay ve Tiryaki (2003) tarafından yapılan“Spor Taraftarı Özdeşleşme Ölçeği”ve sadakat düzeylerini ölçmek için Jung (2012) tarafından modifiye edilen, Türkçe uyarlaması Polat, Sönmezoğlu, Yıldız ve Çoknaz (2019) tarafından yapılan“Takım Sadakati Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada kullanılacak olan anket formları araştırmacı tarafından online anket yöntemiyle bireylere ulaştırılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde sonuç olarak taraftarların medeni durumu değişkeni, taraftarların öğrenim durumu değişkeni, taraftarların maç takip etme durumu değişkeni, taraftarların maç takip etme durumu değişkeni, yaş değişkeni ile bağımlı değişkenler, korelasyon testi sonuçları, antrenöre güven, başkana güven alt boyutu ile takımla özdeşleşme, sporcuya güven alt boyutu ile takımla özdeşleşme alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkinin varlığı tespit edilememiştir. Beşiktaş'ı destekleyen taraftarlar ile Galatasaray'ı ve Fenerbahçe'yi destekleyen taraftarlar arasında, istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilemezken, anlamlı farklılığın Fenerbahçe ve Galatasaray taraftarları arasında olduğu belirlenmiştir. Takımla özdeşleşme alt boyutunda Fenerbahçe'yi destekleyen taraftarlar ile Galatasaray'ı destekleyen taraftarlar arasında olduğu görülmektedir. Taraftarların tuttuğu takım değişkeni, cinsiyet değişkeni, taraftarların maç takip etme durumu değişkeni kulübe olan güven, takımla özdeşleşme ve takım sadakati düzeylerine ait antrenöre güven, takımla özdeşleşme, davranışsal sadakat ve tutumsal sadakat alt boyutlarında, istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. 2021,66 sayfa
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the trust, identification and loyalty levels of football fans to their teams. Easy sampling technique was used in the study. The research group; A total of 502 Beşiktaş, Fenerbahçe and Galatasaray fans, 172 women and 330 men, in Turkey. Group formation was carried out by convenient (accidental) sampling method, which is one of the non-random sampling methods. In the data collection tool, individuals;“Personal Information Form”for demographic information,“Sports Club Confidence Scale”developed by Açak and Karademir (2019) to determine the confidence of the fans, Turkish version developed by Wann and Branscombe (1993) to determine the levels of identification, Günay and Tiryaki (2003) The“Sports Supporter Identification Scale”was used to measure loyalty levels, and the“Team Loyalty Scale”modified by Jung (2012) and adapted into Turkish by Polat, Sönmezoğlu, Yıldız, and Çoknaz (2019). The questionnaire forms to be used in the research were delivered to the individuals by the researcher using the online questionnaire method. The data obtained in the research were analyzed in the computer environment through the SPSS program. When the findings are evaluated, as a result, the marital status variable of the fans, the education status of the fans, the variable of watching the match of the fans, the variable of watching the match of the fans, the dependent variables with the age variable, the results of the correlation test, the trust in the coach, the trust in the president sub-dimension and identification with the team. There was no statistically significant relationship between the sub-dimension of trust in the athlete and the sub-dimensions of identification with the team. While there was no statistically significant difference between the supporters of Beşiktaş and those who supported Galatasaray and Fenerbahçe, it was determined that there was a significant difference between Fenerbahçe and Galatasaray fans. In the sub-dimension of identification with the team, it is seen that there is a difference between the fans who support Fenerbahce and those who support Galatasaray. A statistically significant difference was found in the sub-dimensions of trust in the coach, identification with the team, behavioral loyalty and attitudinal loyalty of the supporters' team variable, gender variable, Fans' watching the match variable, trust in the club, identification with the team and team loyalty levels. 2021,66 pages