On the role of short films in enhancing reading comprehension skills: Critical discourse analysis of perceptions of EFL students
Kısa filmlerin okuduğunu anlama becerisini geliştirmedeki rolü üzerine: Yabancı dil olarak İngilizce öğrenen öğrencilerin algılarının eleştirel söylem analizi
  1. Tez No: 576749
  2. Yazar: NURAN LEKEALMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA FİLİZ TILFARLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuduğunu anlama, kısa filmler, İngilizce sınıfları, eleştirel söylem analizi, Reading comprehension, short films, EFL classrooms, critical discourse analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
İngilizce derslerinde teknoloji kullanılmasının tarihsel süreçteki gelişimi, 21. yüzyıl bakış açılarının oluşumunda önemli bir role sahiptir. Bu çalışmada, kısa filmlerin, Türkiye'de bir devlet üniversitesindeki Yabancı Diller Yüksekokulu öğrencilerinin İngilizce okuduğunu anlama becerilerinin geliştirilmesinde rolü olup olmadığının tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, bu araştırmada, öğrencilerin İngilizce derslerinde 12 hafta boyunca kullanılan kısa filmlerin etkilerine ilişkin algılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada karma bir yaklaşıma dayanan deneysel araştırma deseni kullanılmıştır. Nicel veriler, öğrencilerin İngilizce okuduğunu anlama becerilerini geliştirip geliştirmediklerini ve uygulamanın, diğer bir deyişle hedeflenen dönemde kısa film izletilmesinin ardından ilerleme kaydedip kaydetmediklerini tespit etmek amacıyla ön test ve son test şeklinde uygulanan bir okuma testi ile toplanmıştır. Nitel veriler ise uygulama süresi sonunda, rastgele seçilen 13 öğrenci ile yapılan ve açık uçlu sorular içeren yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilmiştir. Hem kontrol grubuna hem de deney grubuna uygulanan ön test ve son testten toplanan nicel verilerin analiz sonuçları, deney grubu ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir (t=-13.805; p=.000). Ayrıca, 12 haftalık uygulama dönemi sonunda rastgele seçilen 13 katılımcı ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla elde edilen nitel verilerin eleştirel söylem analizi, İngilizce derslerinde kısa film kullanılmasının yabancı dil olarak İngilizce öğrenen öğrencilerinin okuduğunu anlama becerilerini arttırmada etkili ve kullanışlı bir yöntem olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The historical background of using technology in EFL classrooms has an important role for the development of 21st century perspectives. This study aimed to investigate whether short films have a role in improving English reading comprehension skills of preparatory school students in a state university in Turkey. Also, this research aimed to analyse the students' perceptions on the effects of short films which were integrated into the classes for 12 weeks. This study employed an experimental research design based on a mixed approach. For quantitative data, a reading test which was given as pre-test and post-test was benefitted to investigate whether the students enhance their English reading comprehension skills and do better after the treatment, namely watching short films during the targeted period. For qualitative data, semi-structured interviews including a set of open-ended questions were conducted with randomly selected 13 students at the end of the treatment period. The analysis results of the quantitative data collected through pre-test & post-test which had been applied to both control group and experimental group demonstrated that there was a statistically significant difference between the experimental group and the control group (t=-13.805; p=.000). Besides, the critical discourse analysis of the qualitative obtained from semi-structured interviews made with randomly selected 13 participants at the end of the 12-week treatment period revealed that integration of short films was an effective and useful method in enhancing English reading comprehension skills of EFL learners.