The Effect of a reading comprehension of intermediate level students of Bilkent University School of English Language
Bir okuma programının Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili Meslek Yüksek Okulu orta seviye öğrencilerinin okuma ve anlama üzerindeki etkisi
- Tez No: 62838
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL AKSU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İhtiyaç Belirleme, Okuma Becerileri, Program Geliştirme, Course Implementation, Needs Assessment, Reading Skills
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
oz BİR OKUMA PROGRAMININ BİLKENT ÜNİVERSİTESİ İNGİLİZ DİLİ MESLEK YÜKSEK OKULU ORTA SEVİYE Ö?RENCİLERİNİN OKUMA VE ANLAMALARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Eken, Ali Nihat Doktora, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meral Aksu Haziran 1997, 221 Sayfa Bu çalışmanın amacı bir okuma programının Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili Meslek Yüksek Okulu orta seviye öğrencileri üzerindeki etkisini belirlemektir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır: ihtiyaç belirleme, program geliştirme ve uygulama. Çalışmanın ilk bölümündeki örneklem 250 orta ve 200 orta-üstü seviyedeki öğrencilerden oluşmuştur. Kullanılan araçlar öğrenci ve öğretmenlerle, İDMYO'ndaki mevcut okuma programı ve gelecekteki bir okuma programının nasıl olması gerektiği ile ilgili görüşlerini almak için yapılan mülakatlar; öğrencilerin ilgi duydukları konulan belirlemek için verilen anketler; ve okuma derslerindeki okumaVI becerilerinin frekanslarını belirlemek için yapılan sınıf gözlemleridir, ikinci bölümde, literatür taraması ve ihtiyaç belirlemenin ışığı altında araştırmacı tarafından yeni bir sekiz haftalık okuma programı geliştirilmiştir. Son bölümde bu program, 52 öğrenci kontrol gruplarda İDMYO'ndaki mevcut okuma programım izlerken, 53 öğrenciyle denek gruplarında uygulanmıştır. Kullanılan araçlar ön-test ve son-test olarak verilen bir basan testi ile öğrencilerin izledikleri programlarla ilgili görüşlerini ve okuma becerilerini program esnasında ne derece ilerlettiklerini araştıran bir program-sonu anketidir. Sınıf gözlemleri ve konu anketinden elde edilen veriler betimleyici istatistik ile incelenmiştir. Öğretmen ve öğrenci mülakatları hem nitelikli, hem de frekans hesabı ile nicelikli olarak incelenmiştir. Son olarak, uygulama bölümünde yorumlayıcı istatistik kullanılmış ve ön-test ile son-test sonuçlan bağımsız örneklem t-testi ile incelenmiştir. Ön-test ve son-test sonuçlarının analizi denek ve kontrol gruplarının ortalama değerleri arasında anlamlı bir fark ortaya çıkarmıştır: denek gruplar, kontrol gruplardan daha yüksek notlar elde etmişlerdir. Program sonu anketinin sonuçlan da iki grubun ortalamaları arasında belirgin bir fark göstermiştir: denek gruplan izledikleri okuma programından kontrol gruplarından daha çok memnun kalmışlardır. Her iki bulgu da araştırmacı tarafından hazırlanan okuma programının İDMYO orta seviye öğrencilerinin okuma becerilerinin geliştirilmesinde etkili olduğunu kanıtlamıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT THE EFFECT OF A READING COURSE ON DEVELOPING READING COMPREHENSION OF INTERMEDIATE LEVEL STUDENTS AT BİLKENT UNIVERSITY SCHOOL OF ENGLISH LANGUAGE Eken, Ali Nihat Ph.D., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Meral Aksu June 1997, 221Pages The purpose of this study is to determine to what extent a reading course has an effect on developing Bilkent University School of English Language intermediate level students' reading comprehension. The study has three phases: needs assessment, course design and implementation. The subjects in the first phase were 250 intermediate, 200 upper-intermediate level students and 19 teachers. The instruments used were interviews with students and teachers to get their opinions about the existing BUSEL reading course and about how a future course in reading should be; a questionnaire administered to students to identify the topic areas they were interested in; and classroom observations toIV identify the frequency of reading skills emphasized in reading classes. In the second phase, in the light of the review of literature and the needs analysis, a new eight- week reading course was designed by the researcher. The final phase was the implementation of this course with 53 students in experimental groups while 52 students in the control groups followed the existing BUSEL reading program. The instruments used were an achievement test administered as both pre-test and post-test and a post-course questionnaire investigating students' opinions about the programs they followed and to what extent they improved their reading skills throughout the course. The data from the classroom observations and the topic area questionnaire were analyzed through descriptive statistics. The data from the teacher and student interviews were analyzed both qualitatively and quantitatively in terms of frequency. Finally, inferential statistics were used in the implementation phase where the pre test and post-test results were analyzed by means of independent samples t-test. The analysis of the post-test results indicated a significant difference between the mean scores of the experimental groups and those of the control groups: the experimental groups achieved higher scores than the control groups. The results of the post-course questionnaire also indicated a significant difference between the mean scores of the two groups: the experimental groups were more in favour of the reading program they followed than the control groups. Both findings proved that the reading program designed by the researcher was successful in developing the reading skills of BUSEL intermediate level students.