Çift lümenli tüp uygulanan hastalarda Storz C-Mac® D blade videolaringoskop ve McGrath® Mac X3 blade videolaringoskopun karşılaştırılması
Comparison of Storz C-Mac® D blade videolaringoscope with McGrath® Mac X3 blade videolaringoscope in double lumen tube patients
- Tez No: 524994
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. AHMET SELİM ÖZKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: C-MAC D Blade videolaringoskop, Çift lümenli tüp, McGrath MAC X3 Blade videolaringoskop, Tek akciğer ventilasyonu, C-MAC D Blade videolaryngoscope, Double lumen tube, McGrath MAC X3 Blade videolaryngoscope, One-lung ventilation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Göğüs cerrahisinde tek akciğer ventilasyonu uygulanan hastaların entübasyon işleminde; Storz C-MAC D Blade ve McGrath MAC X3 Blade videolaringoskopun entübasyon süresi, hemodinamik yanıt ve entübasyona bağlı komplikasyonlar açısından karşılaştırılması amaçlandı. Materyal ve Metot: Tek akciğer ventilasyon yapılması planlanan 18-65 yaş arası 50 hasta çalışmaya dâhil edildi. Hastalar Storz C-MAC D Blade videolaringoskop; C-MAC (n=25), McGrath MAC X3 Blade videolaringoskop; McGrath (n=25) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Preoperatif havayolu değerlendirmesi, başarılı entübasyon girişimleri ve sıklığı, glotik görüş ve entübasyon süreleri, Cormack-Lehane skoru, glotik açıklığın yüzdesi (POGO skoru), entübasyon kolaylığı, hemodinamik yanıt ve trakeobronşial entübasyona ait ters olaylar kaydedildi. Bulgular: C-MAC ve McGrath grupları; demografik karakteristikler açısından birbirine benzerdi. Sigara kullanımı McGrath grubunda anlamlı olarak daha yüksekti. Diğer komorbid durumlar her iki grupta benzerdi. Her iki grupta, preoperatif havayolu değerlendirmesi, Cormack-Lehane ve POGO skorları, baş pozisyon değişikliği, eksternal laringeal bası açısından birbirine benzerdi. C-MAC grubunda; glotik görüş zamanı ve entübasyon zamanı anlamlı olarak daha kısa ve entübasyon kolaylığı ise anlamlı olarak daha fazla bulundu. Başarısız girişim sayısı, çift lümenli tüp yönü, tüp numarası, özefagus entübasyonu, entübasyon sonrası opioid kullanımı iki grupta da benzerdi. C-MAC grubundaki hastaların tamamı ilk seferde girişim ile entübe edildi. McGrath grubunda ise iki hasta 2. girişim sonunda entübe edildi ve grublar arasında anlamlı farkılılık bulunmadı. İki grup; entübasyona bağlı komplikasyonlar ve hemodinamik yanıtlar (SAB, OAB, DAB, KAH) açısından birbirine benzerdi. Sonuç: Tek akciğer ventilasyonu planlanan ve çift lümenli tüp uygulanan hastalarda; glotik görüş süresi ve entübasyon süresinin daha kısa, tek seferde girişim başarısı yüksek ve entübasyon kolaylığı yönünden C- MAC D Blade videolaringoskop kullanılmasının havayolu yönetiminde faydalı olacağı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: The use of Storz C-MAC D Blade and McGrath MAC X3 Blade videolaryngoscope were compared in intubation of single lung ventilation patients who underwent chest surgery in terms of duration of intubation, hemodynamic response and intubation-induced complications. Materials and Methods: Fifty patients between ages 18-65, who were scheduled for single lung ventilation, were included in this study. The patients were divided randomly into 2 groups; Storz C-MAC D Blade videolaringoscope; C-MAC (n = 25), McGrath MAC X3 Blade videolaryngoscope; McGrath (n = 25). The preoperative airway assessment, , incidence and attempts for successful intubation, glottic view time, time to intubation, Cormack-Lehane score, percentage of glottic opening (POGO score), easy of intubation, hemodynamic response and adverse events of tracheobronchial intubation were recorded. Results: The demographic characteristics of both groups were similar. Smoking was significantly higher in the McGrath group. The other comorbid conditions were similar in both groups. The intubation characteristics of both groups were similar in terms of preoperative airway assessment, Cormack-Lehane scores and glottic grade, thyromental and intergingival distances, head position change, external laryngeal compression. In the C-MAC group; time to glottic recognition and time to intubation were significantly shorter and The ease of intubation was significantly higher. The number of failed attempts, double lumen tube direction, tube number, esophageal intubation, opioid use after intubation were similar in both groups. All patients in the C-MAC group were intubated at the first attempt. In the McGrath group, two patients were intubated at the end of the second attempt and no significant difference was found between the groups. The two groups were similar in respect complications related intubation and hemodynamic responses (SAB, OAB, DAB, KAH). Conclusion: This study showed that in patients who underwent a single-lung ventilated double lumen tube; the use of a C-MAC D Blade videolaryngoscope would be more beneficial for airway management due to a shorter time to glottic recognition and time to intubation, high success at the first attempt and ease of intubation.