Çift lümenli tüp uygulanan hastalarda C-MAC ® MAC bleyd videolaringoskop, C-MAC ® D bleyd videolaringoskop ve macintosh laringoskopun karşılaştırılması
Comparison of C-MAC ® mac blade videolaryngoscope, C-MAC ® D blade videolaryngoscope and macintosh laryngoscope in double lumen tube patients
- Tez No: 907986
- Danışmanlar: PROF. DR. FERAY AKGÜL ERDİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: C-MAC® MAC Bleyd videolaringoskop, C-MAC® D Bleyd videolaringoskop, Çift lümenli tüp, Tek akciğer ventilasyonu, C-MAC® MAC Blade Videolaryngoscope, C-MAC® D Blade Videolaryngoscope, Double lumen tube, One lung ventilation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Göğüs cerrahisinde tek akciğer ventilasyonu amacıyla çift lümenli tüp kullanılan hastaların entübasyon işleminde; C-MAC® D Bleyd ve C-MAC® MAC Bleyd videolaringoskop ile Macintosh Laringoskopun entübasyon süresi, hemodinamik yanıt ve entübasyona bağlı komplikasyonlar açısından karşılaştırılmasını amaçladık. Gereç ve Yöntem: Göğüs cerrahisinde genel anestezi altında elektif cerrahi geçirecek çift lümenli tüp ile entübasyon uygulanan, 18-75 yaş arası toplam 240 olgu çalışmaya dahil edildi. Hastalar Storz C-MAC MAC Bleyd videolaringoskop; MAC Bleyd VL (n=80), Storz C-MAC D Bleyd videolaringoskop; D Bleyd VL (n=80) ve Macintosh Laringoskop; DL (n=80) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Olguların preoperatif havayolu değerlendirmesi, glottik görüş ve entübasyon süreleri, Cormack-Lehane skoru, entübasyon girişim sayısı ve trakeobronşiyal entübasyon komplikasyonları kaydedildi. Olgulara ait hemodiamik yanıt (KAH, OAB) ı; indüksiyondan önce, indüksiyon sonrası, entübasyon sonrası 1.dk, 3.dk, 5.dk ve 10.dk'da ölçülerek kaydedildi. Bulgular: Olguların demografik verileri benzer olup bu çalışmada en iyi glottik görüntü elde etme süresi (eksposure zamanı) D Bleyd VL grubunda, Mac Bleyd VL grubuna göre daha kısaydı. DL grubunda stilenin çıkarılma süresi (entübasyon zamanı 1) D Bleyd VL grubuna göre daha uzundu. D Bleyd VL ve Mac Bleyd VL grubunun DL'ye göre entübasyon zamanını kısalttığı, manevra ve teşebbüs sayısını azalttığı bulunmuş olmasına rağmen malpozisyon oranında anlamlı fark saptanmamıştır. Çalışmamızda ayrıca DL grubununun indüksiyon sonrası OAB'yi ve postoperatif boğaz ağrısını arttırdığı gösterilmiştir. Sonuç: Çift lümenli tüp uygulanan hastalarda C-MAC Mac Bleyd; entübasyon süresi, kardiyovasküler stabilite, postoperatif komplikasyonlar yönünden C-MAC D Bleyd' e benzer bulunmuştur. Normal havayolu olan olgularda ÇLT uygulanmasında C-MAC Mac bleyd beklenmedik zor hava yolu ile karşılaştığımızda C-MAC D bleyde hızlı geçiş yapılabilmesi açısından C-MAC Mac Bleyd'in rutin kullanımını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In the intubation procedure of patients who used double lumen tube for one lung ventilation in thoracic surgery; We aimed to compare the C-MAC® D Blade and C-MAC® MAC Blade videoingoscope with the Macintosh Laryngoscope in terms of intubation time, hemodynamic response and complications related to intubation. Materials and Methods: A total of 240 patients between the ages of 18-75 who underwent elective surgery, intubated with a double-lumen tube under general anesthesia in thoracic surgery were included in the study. The patients were divided into 3 groups as Storz C-MAC MAC Blade videoingoscope; MAC Blade VL (n=80), Storz C-MAC D Blade videoingoscope; D Blade VL (n=80) and Macintosh Laryngoscope; DL (n=80). Preoperative airway evaluation, glottic vision and intubation times, Cormack-Lehane score, number of intubation attempts, and tracheobronchial intubation complications of the cases were recorded. Hemodynamic response (KAH, OAB) of the cases were measured before induction, after induction, and at the 1st, 3rd, 5th, and 10th minutes after intubation. Results: The demographic data of the cases were similar, and the best glottic image acquisition time (exposure time) in this study was shorter in the D Blade VL group than in the Mac Blade VL group. Stylet removal time (intubation time 1) in the DL group was longer than in the D Blade VL group. Although it was found that D Blade VL and Mac Blade VL groups shortened the intubation time and decreased the number of maneuvers and attempts compared to DL, no significant difference was found in the malposition rate. In our study, it was also shown that the DL group increased hemodynamic response (OAB) and postoperative sore throat after induction. Conclusion: C-MAC Mac Blade was found similar to C-MAC D Blade in patients who underwent double lumen tube in terms of intubation time, cardiovascular stability, and postoperative complications. We recommend the routine use of C-MAC Mac Blade in order to enable rapid transition to the C-MAC D Blade when we encounter an unexpectedly difficult airway with the C-MAC Mac blade in the application of CLT in cases with normal airway.