Retina ven dal tıkanıklığına bağlı gelişen maküla ödemi tedavisinde intravitreal deksametazon implant, aflibersept, ranibizumab enjeksiyonlarının etkinlik ve güvenilirliklerinin karşılaştırılması
To evaluate the efficacy and safety of intravitreal aflibercept, ranibizumab and dexamethasone implant treatments for macular edema due to branch retinal vein occlusion
  1. Tez No: 525005
  2. Yazar: ERSİN VAROL
  3. Danışmanlar: UZMAN MİNE ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: etina Ven Dal Tıkanıklığı, Santral Makula demi, İntravitreal Dekzametazon İmplant, libersept, anibizumab, Subretinal Sıvı, Branch Retinal Vein Occlusion, Macular Edema, Intravitreal Dexamethasone Implant, Aflibercept, Ranibizumab, subretinal fluid
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: etina ven dal tıkanıklığına ( VDT) bağlı maküla ödemi tedavisinde intravitreal deksametazon implant, aflibersept ve ranibizumab tedavilerini, etkinlik ve güvenilirlik a ısından karşılaştırmak Gereç ve yöntem: Sağlık ilimleri Üniversitesi, Haseki ğitim ve raştırma Hastanesi retina polikliniğine başvuran ve VDT ye bağlı maküla ödemi tanısı alan hastaların dosya verileri retrospekti olarak tarandı Toplam 60 hasta aldıkları tedaviye göre ü gruba ayrıldı: 0 7 mg dekzametazon implant (Ozurdex®) grubu (n=20), 2 mg a libersept ( ylea®) grubu (n=20) ve 0 5 mg ranibizumab (Lucentis®) grubu (n=20) libersept ve ranibizumab gruplarına ü aylık yükleme dozu sonrası pro ne nata ( ) rejimiyle tedavi uygulandı Deksametazon implant grubuna ise başlangı tedavisinde tek doz uygulama yapıldı ve 3 ay takip sonrası ihtiya durumunda implantasyon tekrarı uygulandı Her ü grup hastada da enjeksiyon öncesi başlangı muayenesinde ve enjeksiyon sonrası 1 ay, 2 ay, 3 ay ve 6 ayda düzeltimiş en iyi görme keskinliği (D İGK), santral maküla kalınlığı (SMK), subretinal sıvı (S S) varlığı, göz i i basıncı (Gİ ) değerlendirildi Bulgular: Gruplar arasında yaş, cinsiyet, sistemik hastalıklar ve lens durumu a ısından istatistiksel olarak anlamlı ark yoktu aşlangı verilerine göre gruplar arasında D İGK, S S ve Gİ bakımından ark izlenmedi aşlangı verilerinde, deksametazon grubunda SMK değeri ranibizumab grubuna göre yüksekti 6 ay sonunda dekzametazon grubunda enjeksiyon sayıları; %20 gözde 1 enjeksiyon, %80 gözde 2 enjeksiyondu. Aflibersept grubunda %65 göze 3, %35 göze 4 enjeksiyon, ranibizumab grubunda ise %60 göze 3 enjeksiyon ve %40 göze 4 enjeksiyon uygulanmıştı Aflibersept ve ranibizumab grupları arasında enjeksiyon sayısında istatistiksel olarak anlamlı ark saptanmadı Grupların 6 aylık takiplerinde D İGK de istatistiksel olarak anlamlı değişim saptandı Tüm gruplarda 1-2-3-6 ay D İGK değeri başlangıca göre istatistiksel olarak anlamlı yüksekti Gruplar arsında sadece 3 ay D İGK de istatistiksel olarak anlamlı ark saptandı 3 ay D İGK değeri, deksametazon grubunda diğer iki gruba göre daha düşüktü İstatistiksel olarak anlamlı olmamasına rağmen, 6 ay takibinde deksametazon grubunda D İGK değeri ix diğer gruplara göre daha düşüktü Topikal antiglokomatöz ila kullanım ihtiyacı deksametazon grubunda %45, aflibersept grubunda %10 ve ranibizumab grubunda %5 olarak saptandı ve tüm olgularda Gİ kontrolü sağlandı Tüm gruplarda 1-2-3- 6 ay SMK ortalamaları başlangıca göre istatistiksel olarak anlamlı düşüktü Gruplar arasında başlangı ve 3 ay SMK ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı ark vardı 3. ayda deksametazon grubunda SMK ortalaması diğer iki gruba göre anlamlı yüksekti Gruplarda S S görülme oranlarında istatistiksel olarak anlamlı değişim saptandı Tüm gruplarda 3 aydan itibaren S S görülme oranı başlangıca göre istatistiksel olarak anlamlı düşüktü 1.-2 ayda ise S S görülme oranı deksametazon grubunda diğer gruplara göre anlamlı olarak daha düşüktü Sonuçlar: VDT ye sekonder gelişen maküla ödeminde, intravitreal dekzametazon, a libersept ve ranibizumab uygulamaları görme kazanımı ve santral makula ödemi a ısından etkili bulunmuştur Dekzametazon implant ilk aylarda S S ve santral makula ödeminde daha hızlı sonu vermiştir k olarak, enjeksiyon sayısı bakımından diğer iki gruba kıyasla daha az enjeksiyon sayısı ile avantajlıydı Dezavantaj olarak ise Gİ yükselmeleri dikkati ekmiştir 3 ayda, dekzametazon grubunda SMK ve S S değerlerinde artış olması ve D İGK de düşüş olması, ila etkinliğinin bu zamanda kaybolduğunu düşündürmüştür ltı ay sonunda istatistiksel olarak belirgin anlamlı olmasa da, bir miktar daha iyi görme kazanımı sağlamaları ve göz i i basıncı a ısından daha güvenilir olmaları aflibersept ve ranibizumab tedavilerinin avantajları olarak saptanmıştır Dezavantaj olarak ise enjeksiyon sayısının deksametazon grubuna göre daha yüksek olması belirtilebilir libersept ve ranibizumab grupları arasında belirgin bir ark izlenmemiştir
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the efficacy and safety of intravitreal aflibercept, ranibizumab and dexamethasone implant treatments for macular edema due to branch retinal vein occlusion(BRVO). Material and Methods: The data of the patients who were admitted to the retinal outpatient clinic of the Haseki Training and Research Hospital, University of Health Sciences, and who were diagnosed with macular edema due to BRVO were used. Patients were divided into three groups according to the treatment they received: 0.7 mg dexamethasone implant (Ozurdex®) group (n=20), 2 mg aflibercept ( ylea®) group (n=20) and 0 5 mg ranibizumab (Lucentis®) group (n=20) Dexamethasone implant group was performed as a single dose at the beginning, after 3 months of follow-up, additional treatment was applied when needed. The anti - VEGF treated groups were treated with a pro-nata (PRN) regimen after a three month loading dose. Best corrected visual acuity (BCVA), central macular thickness (CMT), sub retinal fluid (SRF) , intraocular pressure (IOP) were examined in all 3 groups before and after the injections in 1 st, 2 nd, 3 rd and 6 th months. Results: No statistically significant difference was found between the groups in terms of age, gender, systemic diseases and lens status. According to the baseline data, there was no difference between groups in terms of BCVA, SRF and IOP. Initial CMT was higher in dexamethasone group than ranibizumab group. Injection numbers in dexamethasone group; 1 injection in 20% and 2 injections in 80% of the patients. Total number of injections were 3 in 65% and 4 in 35% of the patients in aflibercept group, and 3 in 60% and 4 in 40% of the patients in ranibizumab group. No statistically significant difference was found in the number of injections of aflibercept and ranibizumab groups. At the 6-month follow-up of the groups, there was a statistically significant change in BCVA. The BCVA was statistically significantly better in all groups in 1-2-3 and 6 months compared to the baseline data. There was a statistically significant difference in the 3rd month between three groups. BCVA was lower in dexamethasone group than the other groups in 3rd month. Although there was no statistically significant difference, xi BCVA was lower in dexamethasone group than the other groups in 6th month follow-up. Topical antiglaucomatous drug usage was required in 45% of the patients in dexamethasone group and in 10% and 5% of the patients in aflibercept and ranibizumab groups respectively. CMT values in 1st, 2nd, 3rd and 6th months of the groups were statistically lower than the baseline. There was a statistically significant di erence in the baseline and third month s CMT values o the groups In 3rd month, CMT was significantly higher in dexamethasone group than in aflibercept and ranibizumab groups. There was a statistically significant change in SRS rates in the follow-up. The incidence of SRS in all groups was lower than the baseline after 3rd month. In 1st and 2nd months, SRS incidence rates were lower in dexamethasone group. Conclusions: Intravitreal dexamethasone, aflibercept and ranibizumab injections were effective in the treatment of macular edema secondary to BRVO. The injection of dexamethasone implant gave a more rapid success in subretinal fluid and central macular edema in the first months. Additionally, the number of injections needed was fewer compared to the other two groups. Disadvantage of the dexamethasone treatment was its increasing effect on IOP. Increase in CMT and SRF and decrease in BCVA in dexamethasone group occurred in the 3rd month, might be due to the loss of the potency of dexamethasone implant. Aflibercept and ranibizumab treatments were more advantageous at the end of six months for better vision gain (but not significantly statistically different) and more reliable IOP, but they needed higher numbers of injections than dexamethasone treatment.