Non-alkolik hepatosteatoz ile vitamin D düzeyi arasındaki ilişki
The relationship between non-alcoholic hepatosteatosis and vitamin D levels
  1. Tez No: 525006
  2. Yazar: ŞÖHRET YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİYE ESRA ATAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: hepatosteatoz, 25-OH D vitamini, 25-OH D vitamin, hepatosteatosis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Çalışmamızda D vitamini düzeyi bakılan yatan hasta gruplarında hepatostetaoz görülme sıklığını ve D vitamini düzeyiyle ilişkisini inceledik. D vitamini eksikliğinin hepatosteatoz açısından bir risk oluşturup oluşturmadığını saptamayı hedefledik. . 1 Ocak-30 Haziran 2014 tarihleri arasında hastanemiz dahiliye servisinde yatan hastalardan batın USG yapılan ve 25-OH D vitamini bakılan 148 hasta çalışmaya dahil edildi. Hepatosteatoz saptanalar grade 1,grade 2 ve grade 3 şeklinde hepatosteatoz derecelerine göre sınıflandırıldı. Hastalardan 30 ng/ml üzerinde D vitamini düzeyi yeterli, 20-30 ng/ml arasında saptanan değerler yetersiz, 20 ng/ml altı değerler ise eksiklik olarak belirlendi. Hastanın ilk yatış günü alınan kan örneğinde çalışılan wbc, hgb, hct, plt, eritrosit sedimetasyon hızı, CRP, PTH, kalsiyum, fosfor, üre, kreatinin, ALT, AST, GGT, ALP, glukoz, total kolestrol, trigliserit, HDL, LDL değerleri de çalışma kapsamında değerlendirildi. D vitamini düzeyi bakımından hepatosteatozu olan ve olmayan hastalar arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark saptanmadı. D vitamin düzeyi cinsiyete göre anlamlı farklılık göstermedi. Hastaların AKŞ, üre, kreatinin, lipid profili, elektrolitler, karaciğer enzimleri, hemogram parametreleri sedimantasyon düzeyleri ile 25-OH D vitamini düzeyleri ve bu parametrelerin bakıldığı hastalardaki hepatosteatoz görülme sıklığı açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç olarak hepatosteatoz sıklığının hastaların 25-OH D vitamin düzeyleriyle ilişkisi saptanmamış olup bu durum hastanemiz yatan hasta popülasyonunda D vitamini eksikliğinin ileri seviyede olması nedeniyle hepatosteatozun D vitamini eksikliği ile ilişkisinin değerlendirilmesine imkan tanımamasına bağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
İn our study, we observed the relationship between vitamin d level and incidence of hepatosteatosis in inpatient groups where being observed the vitamin d level. We aimed to determine that vitamin d deficiency, whether compose a risk or not, in aspect of hepatosteatosis. İn our study, we included 148 inpatient who where being observed vitamin d level and being made abdomen ultrasound at our hospital internal medicine service between 1 January – 30 June 2014 dates. According to the hepatosteatosis degress, they were classified as grade 1, grade 2 and grade 3 hepatosteatosis who determined hepatosteatosis inpatient. From inpatient, if D vitamin level was higher than 30 ng/ml is enough, between 20-30 ng/ml is unsufficient, under of 20 ng/ml values was determined as deficiency. The blood sample which are taken by inpatient when the first day of hospitalization,wbc,hgb,plt,eritrocyte sedimenatation rate, crp, pth, calcium, phosphorus, urea, creatinine, alt, ast, ggt ,alp, glucose, totally cholesterol , triglyceride, hdl, ldl values are evaluated in our study. İn regards to, D vitamin level was not determined a significant differences by statistically whether have hepatosteatosis or not. D vitamin level was not determined a significant differences according to the gender. The values of fasting blood glucose, urea, creatinine, lipid profile, electrolytes, liver enzymes, hemogram paramaters and sedimentation rate of inpatients was not determined a significant differences between the 25-OH D vitamin level and incidence of hepatosteatosis inpatient groups. As conclusion, we not determined any relationship between the 25-OH D vitamin level and the incidence of hepatosteatosis in inpatient. This situation attached to the D vitamin level deficiency is so high in inpatient, not allowed for the evaluation of hepatosteatosis and D vitamin level in the same situation.