Retina ven dal tıkanıklığına bağlı makula ödeminde intravitreal ranibizumab, dekzametazon implant ve triamsinolon uygulamalarımızın geç dönem sonuçları
Long-term results of intravitreal ranibizumab, dekzametazon implant and triamcinolone treatment for macular edema due to branch retinal vein occlusion
- Tez No: 503055
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ERHAN YUMUŞAK
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
 - Anahtar Kelimeler: Retina Ven Dal Tıkanıklığı, Makula Ödemi, İntravitreal Ranibizumab, İntravitreal Dekzametazon İmplant, İntravitreal Triamsinolon Asetonid, Branch Retinal Vein Occlusion, Macular Edema, Intravitreal Ranibizumab, Intravitreal Dexamethasone Implant, Intravitreal TriamcinoloneAsetonid
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Retina ven dal tıkanıklığı (RVDT)‟na bağlı makula ödeminin tedavisinde intravitreal Ranibizumab, Dekzametazon İmplant ve Triamsinolon (İVTA) enjeksiyonu uygulamalarının uzun dönem etkinlik ve güvenilirliğini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: RVDT‟ye bağlı makula ödemi gelişen ve intravitreal enjeksiyon uygulanan 43 hastanın 43 gözü retrospektif olarak incelendi. İntravitreal Ranibizumab (Lucentis®) uygulanan 17, intravitreal Dekzametazon İmplant (Ozurdex®) uygulanan 16 ve İVTA uygulanan 10 hasta çalışmaya alındı. Her üç grup hastada enjeksiyon öncesinde ve sonrası 1. ay, 3. ay, 6. ay ve 12. ayda en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK), merkezi makula kalınlığı (MMK), subfoveal koroid kalınlığı (SFKK), göz içi basıncı (GİB) ve lens durumu değerlerindeki değişimler incelendi. Bulgular: Hastalar en az bir yıl süresince izlendi. Başlangıç verilerine göre Ranibizumab ve Dekzametazon İmplant grubunda her vizitte; İVTA grubunda ise 1. ve 6. aylarda EİDGK‟de anlamlı artış bulundu. MMK her üç grupta da anlamlı olarak azaldı (p=0,007; p=0,001; p=0,044). Ranibizumab grubunda GİB artışı görülmezken; Dekzametazon İmplant grubunda 3 hastada (% 18,8), İVTA grubunda 3 hastada (% 30) GİB artışı görüldü. Ranibizumab grubunda katarakt cerrahisi gerekmezken; Dekzametazon İmplant grubunda 1 hastada (% 6,3) ve İVTA grubunda 3 hastada (% 30) katarakt cerrahisi gerekti. Her üç grupta da SFKK ilk ay anlamlı olarak azalırken diğer aylarda anlamlı değişiklik görülmedi. Sonuç: RVDT‟ye bağlı makula ödemi tedavisinde intravitreal Ranibizumab, Dekzametazon İmplant ve Triamsinolon etkili olarak kullanılabilir. Ancak; en güvenilir tedavinin intravitreal Ranibizumab uygulaması ile olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose:The aim of this study is to evaluate and compare the long-term efficacy and safety of intravitreal Ranibizumab,Dexamethasone Implant and Triamsinolone(IVTA)injections in patients with macular edema due to branch retinal vein occlusion(BRVO). Materials and Methods:A total of 43 eyes of 43 patients who underwent intravitreal injections for macular edema due to BRVO were studied retrospectively.The study group consisted of 17 patients,who underwent intravitreal Ranibizumab(Lucentis®),16 patients who underwent intravitreal Dexamethasone Implants(Ozurdex®)and 10 patients who underwent IVTA.Bestcorrected visual acuity(BCVA),central macular thickness(CMT),subfoveal choroidal thickness(SFCT),intraocular pressure(IOP)and changes in lens status were measured before and after injection at 1st month,3rd month,6th month and 12th month in all three groups. Results:Patients were followed-up at least one year.BCVA increased at all visits in Ranibizumab and Dexamethasone Implant group,whereas significant BCVA increase was only observed at 1st and 6th month during follow-up in IVTA group.CMT was significantly decreased in all three groups(p=0,007,p=0,001,p=0,044).IOP did'nt increase in any patient in Ranibizumab group,but increased in 3 patients(18.8%)in Dexamethasone Implant group and in 3 patients(30%)in IVTA group.No patient had undergone cataract surgery in Ranibizumab group. One patient(6.3%)had undergone cataract surgery in Dexamethasone Implant group and 3 patients(30%)had undergone cataract surgery in IVTA group.SFCT was decreased in first month after the injection in all three groups but there was no significant change in other months. Conclusion:Intravitreal Ranibizumab,Dexamethasone Implant and Triamcinolone can be used effectively in treatment of macular edema due to BRVO.This study shows that intravitreal Ranibizumab injections are more reliable than other groups.