Negative emotions in siblings of individual with a developmental disorder: The roles of early maladaptive schemas and system justification
Gelişimsel bozukluğu olan bireylerin kardeşlerinde olumsuz duygular: Erken dönem uyumsuz şemalar ve sistemi meşrulaştırmanın rolü
  1. Tez No: 525039
  2. Yazar: AYBÜKE HALİME YALDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEVİN SOLAK ÖRSES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kardeş, Gelişimsel Bozukluk, Duygular, Erken Dönem Uyumsuz Şemalar, Sistemi Meşrulaştırma, Sibling, Developmental Disorder, Emotions, Early Maladaptive Schemas, System Justification
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: TED Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Araştırmalar, gelişimsel bozukluğu olan bireylerin kardeşlerinin, yaşamlarında genellikle olumsuz duygular deneyimlediklerini göstermektedir. Fakat bu kardeşlerin olumsuz duygu deneyimlerinin altında yatan psikolojik yordayıcılar hakkında çok az bilgi vardır. Bu çalışmanın amacı gelişimsel bozukluğu olan bireylerin kardeşlerinin olumsuz duygularının yordayıcılarını açıklamaktır. Gelişimsel bozukluğu olan bireylerin kardeşleri, duygular, erken dönem uyumsuz şemalar ve sistemi meşrulaştırma literatürlerinden hareketle, gelişimsel bozukluğu olan bireylerin kardeşlerinin olumsuz duygularının yüksek miktarda erken dönem uyumsuz şema ve düşük miktarda ruh sağlığı sistemini meşrulaştırma eğilimi tarafından yordanacağı ileri sürülmüştür. Buna ek olarak, gelişimsel bozukluğu olan bireylerin kardeşlerinin, gelişimsel bozukluğu olmayan bireylerin kardeşlerine kıyasla daha fazla olumsuz duyguya, erken dönem uyumsuz şemalara ve sistemi meşrulaştırma eğilimine sahip olacağı hipotezi kurulmuştur. Yapılan korelasyonel çalışmada 72 gelişimsel bozukluğu olan bireyin kardeşinden, 109 gelişimsel bozukluğu olmayan bireyin kardeşinden veri toplanmıştır. Sonuçlar, beklenildiği gibi, sistemi meşrulaştırma eğiliminin ve Kopukluk, Zedelenmiş Özerklik gibi şema alanlarının olumsuz duyguların önemli yordayıcıları olduğunu göstermektedir. Buna ek olarak, gelişimsel bozukluğu olan bireylerin kardeşleri, gelişimsel bozukluğu olmayan bireylerin kardeşlerinden daha fazla kardeşle ilişkili olumsuz duygu ve yüksek oranda ruh sağlığı sistemini meşrulaştırma rapor etmişlerdir. Çalışmanın katkıları ve gelecek çalışmalar hakkındaki görüşler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Research has demonstrated that siblings of individuals with a developmental disorder generally experience negative emotions in their daily life. However, very little is known about psychological predictors behind these negative emotional experiences of siblings of individuals with a developmental disorder. The goal of the current thesis was to examine predictors of emotions among these siblings. By combining knowledge from the domains of siblings of individuals with a developmental disorder, emotions, early maladaptive schemas, and system justification, it was argued that negative emotions of siblings of individuals with developmental disorders would be predicted by higher levels of early maladaptive schemas and lower levels of mental health care system justification. Additionally, it was hypothesized that, siblings of individuals with a developmental disorder would have more negative emotions, maladaptive schemas and a higher tendency for mental health care system justification than siblings of individuals without a developmental disorder. To do this, in one correlational study, data collected from 72 siblings of individuals with a developmental disorder and 109 siblings of individuals without a developmental disorder. Results demonstrated that, as expected, both mental health care system justification tendency and schema domains such as Disconnection and Impaired Autonomy emerged as significant predictors of negative emotions. Morever, individual with a developmental disorder reported more stronger Other Directedness schema domain than siblings of individual without a developmental disorder. In addition, individuals with a developmental disorder reported more siblings-related negative emotions and higher levels of mental health care system justification than siblings of individual without a developmental disorder. The implications and future directions of the study were discussed.