Kamu harcamalarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi: Türkiye örneği
The economic impact of public expenditure growth: The case of Turkey
- Tez No: 525067
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF EKREM AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kamu Harcamaları, Kamu Harcamaları Yaklaşımları, Ekonomik Büyüme, Ekonomik Büyüme Modelleri, Public Expenditures, Public Expenditure Approaches, Economic Growth, Economic Growth Models
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Çalışmanın amacı Türkiye'de kamu harcamalarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisini kısa ve uzun dönemde incelemektir. Bu amaçla başlangıçta kamu harcamaları ve ekonomik büyüme teorik olarak ele alınmıştır. Daha sonra 1999-2017 yılları arasında Türkiye'de kamu harcamaları ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkilerin incelendiği çalışmalara yer verilmiştir. Türkiye ekonomisinde 1998-2016 dönemine ilişkin veriler baz alınarak kamu harcamaları ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki araştırılmıştır. Yapılan çalışmada; zaman serisi kullanılarak özellikle kamu harcamalarından cari, yatırım ve transfer harcamaları, Augmented Dickey-Fuller (ADF), Phillips-Perron (PP), GLS (Generalized Least Square) gibi birim kök testleri ve ARDL (Autoregressive Distributed Lag) sınır testi yaklaşımı kapsamında incelenmiştir. Ayrıca, kamu harcamaları ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin yönünü belirlemek amacıyla Granger ve Toda-Yamamoto nedensellik testleri yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda elde edilen bulgulara göre, kamu harcamaları ile ekonomik büyüme arasında kısa dönemde anlamlı bir ilişki olmamasına rağmen uzun dönemde kamu harcamalarının ekonomik büyümeyi arttırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the effect of public spending on economic growth in Turkey in the short and long term. For this purpose, public expenditures and economic growth were initially considered theoretically. Later, between the years 1999-2017 is given to studies that examined the relationship between public spending and economic growth in Turkey. Based on data for the 1998-2016 period in Turkey's economy it has investigated the relationship between public spending and economic growth. In the study; current, investment and transfer expenditures from public expenditures, especially from the time series, were examined within the unit root tests such as Augmented Dickey-Fuller (ADF), Phillips-Perron (PP) and Generalized Least Square (GLS) and the Autoregressive Distributed Lag (ARDL). In addition, Granger and Toda-Yamamoto causality tests were conducted to determine the relationship between public expenditure and economic growth. According to the findings of the study, public spending increased economic growth in the long term although there was no meaningful relationship between public spending and economic growth in the short term.