Ortaöğretim düzeyindeki mesleki ve teknik eğitim harcamaların ekonomik büyüme üzerindeki etkisi (2006–2025 Türkiye örneği)
The impact of vocational and technical education expenditures at the secondary education level on economic growth (The case of Turkey, 2006–2025)
- Tez No: 995643
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÖZALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik büyüme, Eğitim ekonomisi, Makroekonomik etki, Economic growth, Education economy, Macroeconomic effects
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Amasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, 2006–2025 yılları arasındaki dönemde Türkiye'de ortaöğretim düzeyinde mesleki ve teknik eğitim harcamalarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmanın amacı, beşerî sermaye yatırımlarının, özellikle de mesleki ve teknik eğitim alanındaki kamu harcamalarının, ekonomik büyüme üzerindeki katkısını ortaya koymaktır. Çalışmamızda beşerî sermaye ve ekonomik büyüme kavramları teorik olarak açıklanmaya çalışılmıştır. Beşerî sermaye teorisi, ekonomik büyümenin dinamikleri, ekonomik büyümeyi etkileyen faktörler, aktif ve pasif işgücü, genç işsizlik ve kişi başına yatırımın getirileri konuları kapsamlı olarak belirtilmiştir. Mesleki ve teknik eğitimin genel yapısı, Türkiye'deki gelişimi, OECD ülkeleriyle karşılaştırmalı analizi ve örgün ile yaygın eğitim kapsamındaki mesleki ve teknik eğitim programları incelenmiştir. Araştırmanın analiz kısmında literatür taraması, ekonometrik yöntem ve veri seti sunulmuştur. Çalışmada bağımlı değişken olarak reel kişi başına düşen GSYH, bağımsız değişken olarak ise ortaöğretim düzeyinde mesleki ve teknik eğitim harcamaları kullanılmıştır. 2006–2025 yıllarına ait veriler kullanılarak yapılan analizlerde ADF (Augmented Dickey-Fuller) ve Fourier ADL (Fourier Augmented Distributed Lag) testleri uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, Türkiye'de ortaöğretim düzeyinde mesleki ve teknik eğitim harcamaları ile ekonomik büyüme arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki bulunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of vocational and technical education expenditures at the secondary education level in Turkey on economic growth during the period 2006–2025. The aim of the study is to reveal the contribution of human capital investments, particularly public expenditures in the field of vocational and technical education, to economic growth. İn the study attempts to explain the concepts of human capital and economic growth theoretically. Human capital theory, the dynamics of economic growth, factors affecting economic growth, active and passive labor force, youth unemployment, and returns on per capita investment are comprehensively discussed. The general structure of vocational and technical education, its development in Turkey, a comparative analysis with OECD countries, and vocational and technical education programs within formal and non-formal education. The analysis part of presents a literature review, econometric methods, and the data set. Real GDP per capita was used as the dependent variable in the study, while vocational and technical education expenditures at the secondary education level were used as the independent variable. ADF (Augmented Dickey-Fuller) and Fourier ADL (Fourier Augmented Distributed Lag) tests were applied in the analyses using data from 2006 to 2025. The findings reveal a significant and positive relationship between vocational and technical education expenditures at the secondary education level and economic growth in Turkey.