Kronik otitis media tanılı hastalarda vestibuler fonksiyonların video head impulse test ile değerlendirilmesi
Evaluation of vestibular functions with video head impulse test in patients with chronic otitis media
- Tez No: 525242
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SAMİ BERÇİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Kronik otitis media (KOM), Video Head Impulse Test (v-HIT), kolesteatom, Chronic otitis media (COM), Video Head Impulse Test (v-HIT), cholesteatoma
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Kronik otitis media (KOM), iç kulakta fonksiyonel hasara yol açarak sensörinöral işitme kaybı ve diziness'a neden olabilmektedir. Kronik otitis media hastalarının %54'ü, kolesteatomlu hastaların ise %40'ında diziness görülmektedir. Biz bu çalışmamızda kronik otitis media tanılı hastalarda Video Head Impulse Test ile vestibuler fonksiyonları değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Şubat 2018-Kasım 2018 tarihleri arasında tek taraflı kronik otitis media tanısı almış 30 hasta ile kontrol grubunu oluşturmak üzere 30 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Hastaların ayrıntılı kulak burun boğaz ve otoskopik muayeneleri yapıldı. Odyometri ve temporal kemik bilgisayarlı tomografi tetkikleri elde edildikten sonra hastalar odyometrik ve radyolojik bulguları göz önünde bulundurularak basit KOM, mukozal KOM ve kolesteatomlu KOM olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Tüm hasta ve sağlıklı gönüllülere vestibuler sistemi değerlendirmek amacıyla v-HIT uygulandı. Aynı zamanda katılımcıların tümüne vestibuler sistem patolojisinin yaşam kalitesi üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla Diziness Engellilik Ölçeği (DEÖ) uygulandı. Bulgular: Kronik otitis media tanılı 30 hastanın 11'inde (%36,7), kontrol grubunu oluşturan 30 sağlıklı gönüllünün 2'sinde (%6.7) patolojik v-HIT saptandı. Hasta ve kontrol grupları karşılaştırıldığında lateral kanal ortalama kazançlarında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanırken, anterior ve posterior kanal ortalama kazaçları açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktu. Basit KOM grubuyla, kolesteatomlu KOM grubu karşılaştırıldığında lateral kanal ortalama kazançlarında anlamlı fark saptandı. Sonuç: Biz bu çalışmamızda elde ettiğimiz bulgularla kronik otit hastalarında vestibuler sistemin anlamlı derecede etkilendiğini gösterdik. Bu anlamda çalışmamız literatür ile uyumludur. Vertigo ve dengesizlik hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilediğinden, kronik otit hastalarında vestibuler sistem değerlendirmesi önemlidir. v-HIT, bu amaçla kullanılabilecek pratik bir test olup diğer testlerden farklı olarak orta kulak patolojilerinden etkilenmemesi ve her üç semisirküler kanalın ayrı ayrı değerlendirilebilmesi nedeniyle kronik otit hastalarında tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Chronic otitis media (COM), can be associated with functional damage to the inner ear resulting in sensorineural hearing loss (SNHL) and dizziness. Published incidence rates of dizziness range from 40% in patients with cholesteatoma and 54% in cases of chronic suppurative otitis media. The clinical effects of vestibular damage are not widely reported and are extremely variable. The purpose of this study was to evaluate the results of vestibular function testing for patients with COM by video head impulse test. Material and Methods: Thirty patients who diagnosed unilateral COM and a control group of 30 men participated in this study between January, 2007 and November, 2009. The patients underwent a full otolaryngologic examination and otoscopic examinations with automicroscopy. Audiometry and temporal bone computerized tomography examinations were also performed. Patients divided 3 groups as simple COM, mucosal COM and COM with cholesteatoma considering their otoscopic and radiologic examination. For vestibular system evaluation, all subjects underwent v-HIT for all 6 semicircular canals. In addition, to evaluate the effect of vestibular system pathology on quality of life, Diziness Handicap Inventory (DHI) was performed for all participants. Results: Pathologic v-HIT was detected in 11 (36.7%) of 30 patients in the chronic otitis media group and was detected in 2 (6.7%) of 30 participants in the control group. Patients with COM had significantly higher proportions of semicircular canal deficit than those in the control group. There was a statistically significant difference for the mean gain of lateral channels between patient and control groups in v-HIT, but no statistically significant difference was found in the mean gain of the anterior and posterior channels when groups were compared. There was also statistically significant difference for the mean gain of lateral channels when compared simple COM and cholesteatom groups. Conclusion: In the present study we found that the vestibular system is significantly affected in cases with COM. As vertigo and instability can negatively affect patients' quality of life, assessment of vestibular function should be part of the functional evaluation of patients with COM. vHIT can provide a practical method of assessing the vestibular function in patients with chronic middle ear pathology. V-HIT is more advantageous for patients with COM because of not affected by middle ear pathologies and can evaluate all six semicircular channels.