Ceza muhakemesinde teknik araçlarla izleme
The observation with technical tools in criminal procedure
  1. Tez No: 525334
  2. Yazar: SEÇİL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Teknik araçlarla izleme, teknik araçlar, örgütlü suçlar, gizli koruma tedbiri, The observation with technical tools, technical tools, organized crimes, secret preliminary injunction
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Teknolojinin günümüzde geldiği ilerlemeden faydalanan suç örgütleri, suç işlerken ve suça ilişkin soruşturmalardan kaçarken hem daha iyi organize olmakta hem de daha kolay ve hızlı haberleşmektedir. Suç örgütlerinde var olan bu profesyonel işleyiş, kolluk kuvvetlerinin suça ve faillerine ulaşmasını zorlaştırmış ve bu nedenle 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 'na arama, elkoyma ve tutuklama gibi geleneksel tarzdaki koruma tedbirlerinin yanında teknik araçlarla izleme gibi yeni tedbirler eklenmiştir. Teknik araçlarla izleme, video kamera ve dinleme cihazları gibi izleme ve dinleme yapılmasına olanak veren teknik araçlar yardımıyla, işlenen suç hakkında delil toplamak ve faile ya da faillere ulaşmak için başvurulan gizli bir koruma tedbiridir. Somut delillere dayanan kuvvetli suç şüphesi, başka suretle delil elde edilememesi ve CMK'nın 140 ıncı maddesinde yer alan katalog suçlardan birisinin işlemiş olması şartlarının bir arada gerçekleşmesi durumunda teknik araçlarla izleme tedbirine başvurulabilmektedir. Teknik alt yapı ve izleme konusunda uzmanlaşmış kişiler kullanılarak özellikle örgütlü suçlarda ortaya çıkan engelleri aşmak için getirilmiş olan teknik araçlarla izleme tedbiri, bir koruma tedbiri olması dolayısıyla özellikle özel hayatın gizliliği olmak üzere kişi temel hak ve özgürlüklerine müdahalede bulunabilmektedir. Bu nedenle tedbir hukukun temel ilkeleri de gözetilerek orantılı ve Kanun'a uygun bir şekilde uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Whilepulling off a crime and evading criminal examine, criminal organizations taking advantage of technological progress arriving the point of today are both having better organization and easier and faster communication. This professional procedure which criminal organizations have is making difficult law-enforcement forces to reach to crime and perpetrators. That is why in addition to classical methods of preliminary injunctions such as perquisition, seizure and arrest, new injunctions have been added such as observation with technical tools to Turkish Criminal Procedure Code. Observation with technical tools is a secret preliminary injunction being applied in order to gather of evidence of a crime and reach to perpetrator or perpetrators with the help of technical tools providing observations and judicial wiretapping such as video camera and bugging devices. In order to apply the preliminary injunction of observation with technical tools, all these conditions occur: strong crime suspicion starting from concrete evidences, not having evidences with another ways and committing a crime through the crimes enacted Turkish Criminal Procedure Code article 140. The preliminary injunction of observation with technical tools, executing by having used expert people in technical substructure, enacted in order to overcome the obstacles occurring especially organized crimes can interfere with fundamental rights and freedoms especially right to privacy because of being one of preliminary injunctions. That is why, this preliminary injunction should be applied respecting fundamental law principles, proportionally and abiding the Codes.