Ön alan soruşturmasında teknik araçlarla izleme ve dijital takip
Technical monitoring and digital surveillance in precrime field investigation
  1. Tez No: 943447
  2. Yazar: İMGE KUZGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KORAY DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ön Alan Soruşturması, Teknik Araçlarla İzleme, Dijital Takip, Ceza Muhakemesi, Kişisel Veriler, Temel Hak Ve Özgürlükler, Adil Yargılanma Hakkı, Kanunilik İlkesi, Hukuk Devleti, Kamu Düzeni, Güvenlik, Mahremiyet, Oranlılık İlkesi, Delil Yasakları, Adli Kolluk, İdari Kolluk, Precrime Field İnvestigation, Technical Monitoring, Digital Tracking, Criminal Procedure, Personal Data, Fundamental Rights And Freedoms, Entitlement To A Fair Trial, Tenet Of Legality, Rule Of Law, Public Order, Security, Privacy, Principle Of Proportionality, Exclusionary Rules, Judicial Law Enforcement, Administrative Law Enforcement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 569
Özet
ÖZET Doktora Tezi Ön Alan Soruşturmasında Teknik Araçlarla İzleme ve Dijital Takip İmge KUZGUN Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalı Kamu Hukuku Programı Bu tez çalışması,“Ön Alan Soruşturmasında Teknik Araçlarla İzleme ve Dijital Takip”başlığı altında, suçun önlenmesi amacıyla gerçekleştirilen teknik ve dijital takip konusunu derinlemesine incelemektedir. Temel hedefi, gelişen teknoloji ve dijitalleşen suç dünyası karşısında devletin suç önleme faaliyetlerini değerlendirmek ve bu alandaki hukuki boşlukları gidermektir. Tezin ana odak noktası, devletin güvenliği sağlama amacıyla bireylerin temel hak ve özgürlüklerine müdahale etmesi arasındaki hassas dengeyi analiz etmektir. Özellikle 11 Eylül saldırıları sonrası, devletlerin terörle mücadele kapsamında daha kapsamlı takip sistemleri uygulamaya koyduğu vurgulanmaktadır. Bu çerçevede, çalışma özgürlük-güvenlik dengesini tarihsel bir perspektiften ele almaktadır. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, dijital takip ve teknik izleme kavramları ile bunların tarihsel gelişimi incelenmektedir. İkinci bölüm, bu yöntemlerin temel hak ve özgürlüklerle ilişkisini ve müdahalelerin sınırlarını ele almaktadır. Son bölümde ise önleme amaçlı dijital takip yöntemleri ve elde edilen verilerin ceza muhakemesinde kullanılabilirliği tartışılmaktadır. Tez,“ön alan soruşturması”olarak adlandırılan aşamayı da kapsamaktadır; bu aşama henüz suç işlenmeden önceki dönemi içerir. Çalışma, bu evrede gerçekleştirilen işlemlerin hukuki niteliğini ve denetimini incelemektedir. Ayrıca, idari ve adli kolluk faaliyetlerinin kesiştiği alandaki suç önleme faaliyetlerinin niteliğini sorgulamaktadır. Sonuç olarak, bu tez çalışması, suç önleme faaliyetlerinin hukuki niteliğini ve temel haklarla ilişkisini kapsamlı bir şekilde ele alarak uygulamada karşılaşılan sorunlara çözüm önerileri sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Doctoral Thesis Doctor of Philosophy (PhD) Technical Monitoring and Digital Surveillance in Precrime Field Investigation İmge KUZGUN Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Public Law Public Law Program This doctoral thesis, titled“Technical Monitoring and Digital Tracking in Precrime Field Investigation”, explores the implementation of technical and digital surveillance methods for crime prevention. The study aims to analyze state crime prevention efforts in light of advancing technology and the evolving landscape of digital crime, while addressing existing legal gaps. The thesis focuses on the critical balance between state security objectives and the protection of individuals' elemantal rights and freedoms. It highlights that, particularly after events like the September 11 attacks, states have adopted more extensive surveillance systems to prevent and respond to terrorist threats. The research examines the historical context of the liberty-security balance. Structured in three main sections, the first section discusses the concepts of digital tracking and technical monitoring alongside their historical evolution. The second section investigates how these methods relate to fundamental rights and freedoms, including intervention limits. The final section evaluates preventive digital tracking techniques and the admissibility of data gathered during such processes in criminal proceedings. A significant aspect of this thesis is the phase known as“precrime field investigation,”which encompasses actions taken before a crime occurs, resembling criminal procedural measures. The study assesses the legal nature, limitations, and oversight of these actions. Ultimately, this thesis seeks to clarify the legal framework governing state interventions for security purposes amidst technological advancements, filling existing legal voids and proposing solutions to practical challenges encountered in this field.