Kadınların vajinismusla ilişkili deneyimlerinin nitel yöntemle incelenmesi
Qualitative research of women's experience releted to vaginismus
  1. Tez No: 525343
  2. Yazar: YASEMİN KAMALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP MAÇKALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Vajinismus, Qualitative Research, İnterpretative Phenomenological Analysis, Womanhood, Femininity, Myths
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmada, vajinismus yaşayan kadınların deneyimlerini nasıl ifade ettikleri, bu durumu nasıl anlamlandırdıkları, kendilerini toplumda konumlandırış biçimleri, kendi içsel süreçlerinde,toplumda, yakın ilişkilerinde kadınsılık yatırımlarının nasıl gerçekleştiğini ortaya koymak amaçlanmaktadır. Kadınların öznel deneyimlerinden yararlanılarak, bu deneyimleri anlamlandırma biçimleri değerlendirilmiştir. Araştırmada, dört vajinismus tanısı almış katılımcı ile klinik ortamda görüşülmüştür. Görüşmeler öncesinde görüşme soruları ve görüşmecinin yetkinlik kazanması adına bir pilot görüşme yapılmıştır. Katılımcılarla yapılan görüşmeler ses kayıt cihazı ile kaydedilmiş ve sonrasında yazıya dökülerek Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Analiz edilen görüşme metinlerinde katılımcıların deneyimlerinden yola çıkılarak sekiz temel üst kategori oluşturulmuştur:“Yakın ilişkiler, Kendine bakış,Toplumsal bakış, Çevreden gelen iletiler, Bedenle temas, O ana kadar her şey tamam, Çözümsüz değil, Travmatik deneyimler”. Her bir kategorinin alt kategorileri de oluşturularak deneyimler gruplanmıştır. Oluşturulan alt kategoriler ise; Yakın ilişkiler:“Eş ile ilişki, Anne ile ilişki, Baba ile ilişki, Anne-Baba arasındaki ilişki”. Kendine bakış:“Kadınlığın anlamı, Kadının görevi, Değersizlik-yetersizlik,Çelişkiler”. Toplumun etkisi:“Anneden gelen iletim, Toplumda kadına bakış,Bekarete ilişkin atıflar”. Çevreden gelen iletiler:“Kuşaktan kuşağa ilk gece, Nasıl yapamıyorsun?, Şunları dene, Alaylı cinsel eğitim”. Bedenle temas:“Çocuk bedeninden yetişkin bedenine, Bedene ilişkin atıflar, Çıplaklık”. O ana kadar her şey tamam:“Acı beklentisi, Bedensel tepkiler, Demek ki olabiliyor!”olarak kategorize edilmiştir. Aktarılan deneyimlerin analizi sonucunda, vajinismus yaşayan kadınların deneyimlerine ve bu deneyimlerini anlamlandırma sürecine etki eden birçok toplumsal öğenin ve mitlerin (kadının eşini memnun etmesi gerektiği, bekaretini evlenene kadar koruması gerektiği, kadının haz almaya hakkının olmaması, ilk geceye dair anlatılan olumsuz deneyimler v.b.) bir arada olduğu ortaya çıkmıştır.Buna ek olarak toplumda kadın olmak, cinsel ilişkide kadın olmak ve çevreden gelen iletiler sonucunda oluşturulan kadınsılık yatırımları, bedenleri ile ilişkileri olumsuz yönde etkilenmektedir. Eşleri/partnerleri ile ilişkileri ise çeşitlilik gösterirken(Olumlu eş ilişkisi/Olumsuz eş ilişkisi), olumlu eş ilişkisinin vajinismusun düzelme sürecine katkı sağladığı ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelimler: Vajinismus, Nitel araştırma, Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz, Kadınlık, Kadınsılık, Mitler
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to show how women with vaginismus express their experiences in this process, how they make sense of this situation, how they position themselves in society, how their femininity investments are realized in their own internal processes and in close relations with their social environment. Making sense of thesee experiences is evaluated based on the subjective experiences of woman with vaginismus. In the study, four participants were interviewed in the clinical setting. A pilot interview was performed with interview questions before the interviews was held in order for the interviewer to gain competence.The interviews with the participants were recorded with a voice recorder, put on paper and analyzed by Interpretative Phenomenological Analysis method. Based on the experiences of the women in the analyzed text, eight main categories were formed: Close relationships, Self - view, societal view, Messages from the environment, Contact with the body, Everything is okay until that moment everything is okay, Not unsolvable, Traumatic experiences. The subcategories of each category were created and the experiences were grouped. The subcategories are; Close relationships:“Relationship with spouse, Relationship with mother, Relationship with father, The relationship between parents''. Self-view: ''Meaning of femininity, Feminine duty, Worthlessness-Inadequacy, Contradictions''. Societal influence: ”Transmission from the mothers, The Outlook of the woman in society, The attributions to virginity''.The messages from the social enviroment: ''The first night: From generation to generation, How can't you do, Try these, Self-educated sexuality“. Contact with the body: ”From girl's boy to woman body to the adult body, The attributions to the body, Nudity''. Everything is okay until that time: "Pain expectation, Somatic reactions, So it might go well'' As a result of the analysis ,it emerged that there are many social elements and myths which influence women living with vaginismus experiences and the process of making sense of it, are in harmony (the woman should satisfy her husband, virginity should be protected until them arriage, the woman has no right to pleasure, the negative experiences of the firstnight, etc). In addition becoming a woman in the society, becoming a woman in sexuel relations and the feminine investment as a result of incoming messages affects their relationship with their bodies negatively. While the relationship with spouses / partners is varied (Positive partner relationship/ Negative partner relationship), positive partner relationship has been found to contribute to the vaginism recovery process.