Tenoksikamın orta hat kapanmasına etkisi: Erken dönem tavuk embriyo modeli
The effect of tenoxicam on closure of the midline: Early chicken embryo model
- Tez No: 525409
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AĞAHAN ÜNLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Tenoksikam, Siklooksijenaz, Prostoglandin, Nöral tüp defekti, Tavuk embriyosu, Tenoxicam, Cyclooxygenase, Prostoglandin, Neural Tube Defect, Chicken embryo
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Giriş ve Amaç: Nöral tüp adı verilen yapı beyin dokusundan başlayıp, boylu boyunca omuriliği de içine alacak şekilde aşağı doğru uzanan bir yapıdır. Gelişimin her hangi bir nedenle (genetik veya çevresel) sorunlu olması, tüpün herhangi bir bölgesinin açık kalmasına neden olur ki bu duruma Nöral Tüp Defekti adı verilir. Nöral tüp defekti yaklaşık olarak 6/10000 gebelikte görülür. En sık görülen nöral tüp defekti anensefali ve spina bifidadır. Yenidoğanlarda %3–5 oranında doğum defektine rastlanmaktadır ve nöral tüp defektleri (NTD) doğum defektine bağlı yenidoğan ölümlerinin %7'sini oluşturmaktadır. Tenoksikam (TEN), oksikam grubundan tienotiazin türevi non-steroid antiinflamatuar ve analjezik bir ilaçtır. TEN'in siklooksijenazı inhibe ederek prostaglandin sentezini baskılaması yanında, inflamasyon gelişimindeki rolleri son yıllarda daha iyi anlaşılmasına rağmen diğer NSAİ ilaçların aksine gebelikteki teratojenik etkisi net olarak bilinmemektedir. Biz bu çalışmada sık kullanılan antiinflamatuar ve analjezik ilaç olan tenoksikamın civciv embriyolarında orta hat kapanmasına etkisi ve NTD oluşturma mekanizmasını incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Ankara Üniversitesi Tıp FakültesiNöroşirürji Anabilim Dalı Nöroembriyoloji Laboratuarı'nda gerçekleştirildi. 160 fertil yumurta, 24 saatlik inkübasyon sonrası pencereleme yöntemi ile açıldı. Tenoksikam, 20 μL volümde subblastodermik olarak uygulanarak dört grup oluşturuldu. Bu dört gruba artan TEN dozları (0.01mikgr, 0.02mikgr, 0.10 mikgr) ve kontrol grubuna (%0.9 SF) enjekte edildi. Yumurtalar steril drape ile kapatıldıktan sonra 24 saat daha inkübe edildi. Tüm yumurtalar 48. saate açılarak, embriyolar morfolojik ve histopatolojik olarak değerlendirildi. Sonuçlar: Çalışma sonucunda veriler değerlendirildiğinde, tenoksikam dozu ile embriyo etkilenimi arasında bir korelasyon olduğu sonucuna varıldı. Bu bulgular eşliğinde tenoksikam kullanımının, artan konsantrasyonlarda erken tavuk embriyolarında orta hat kapanma kusurlarına yol açtığı sonucuna varıldı. Tartışma: Sık kullanılan antiinflamatuar ve analjezik bir ilaç olan, etkisini daha çok prostoglandin sentezini bloke ederek gösteren tenoksikam, doz bağımlı olarak embriyolarda orta hat kapanma kusurlarına neden olmaktadır. Yapılacak daha ileri çalışmalarla, embriyonik hasarlanmanın mekanizması ile genetik ve çevresel etmenlere bağlı teratojen etkiler arasındaki mekanizmaları ortaya koymak ve konjenital defektlerin oluşumunu en aza indirmek mümkün olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: The structure called a neural tube is a structure that starts in the brain tissue and extends downward incorporating the spinal cord. Whenever there is a problem in development caused by any reasons (genetic or environmental) and any part of the tube remains open, this condition is called the Neural Tube Defect. NTD occurs in approximately 6/10000 pregnancies. The most common neural tube defects are anencephaly and spina bifida. Neural tube defects (NTD) constitute 3-5% of overall defects in new-borns and cause 7% of neonatal deaths due to birth defects. Tenoxicam (TEN) is a tienotiazin derivative non-steroidal anti-inflammatory and analgesic drug of oxicam group. Besides suppressing prostaglandin synthesis by inhibiting cyclooxygenase, although the role of TEN in inflammation development is better understood in recent years, the teratogenic effect on pregnancy against other NSAI drugs has not been clearly investigated. In this study, our aim was to investigate the effects of tenoxicam, a common anti-inflammatory and analgesic drug, on the midline fusion in chick embryos and the mechanism of NTD formation. Materials and Methods: This study was carried out in Ankara University, Faculty of Medicine, Department of Neurosurgery, the Laboratory of Neuro Embryology. 160 fertile eggs were opened using windowing method after 24 hours of incubation. Tenoxicam was administered subblastodermically at a volume of 20 μL and four groups were established. Increased TEN doses (0.01 mcg, 0.02 mcg, 0.10 mcg) were injected into these four groups and the control group (0.9% SF). After the eggs were closed with sterile drape, they were incubated for another 24 hours. All eggs were opened on the 48th hour and embryos were evaluated morphologically and histopathologically. Results: As a result of the study, it was concluded that there was a correlation between tenoxicam dose and effect on embryos. These findings show that the use of increased concentration of tenoxicam caused midline fusion defects in early chicken embryos. Discussion: Tenoxicam, which is commonly used as an anti-inflammatory and analgesic drug, has the effect of blocking prostaglandin synthesis, causing dose-dependent midline fusion defects in embryos. With further studies, it will be possible to demonstrate the mechanisms of embryonic damage and the mechanisms between teratogenic effects related to genetic and environmental factors to minimize the occurrence of congenital defects.