Yönetici yetiştirme modeli olarak Enderun eğitim sistemi ile güncel yönetici yetiştirme sisteminin karşılaştırılması: İstanbul'da bir işletmede uygulanan yönetici yetiştirme sisteminin incelenmesi ve bir model önerisi
Comparison of enderun training system as management trainee model and current management trainee system: Analysis of a company's management trainee system in Istanbul and a model proposal
- Tez No: 525420
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Enderun Mektebi, Yönetici Eğitimi, Osmanlı Dönemi Eğitim Sistemi, Enderun School, Ottoman Empire, Executive Training, Education System
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Yönetici eğitimi özel ve devlet kuruluşlarının belirledikleri hedeflerine ulaşması açısından geçmişte ve günümüzde üst seviyede önem verilen bir kavramdır. Uzun soluklu devletler kendilerinden önceki örnekleri inceleyerek geliştirdikleri modeller ile yönetici eğitimi konusunda çalışmalar gerçekleştirmişlerdir. Osmanlı Devleti hüküm sürdüğü yıllar boyunca kendinden önceki uzun soluklu devletleri de örnek alarak eğitim kavramı üzerinde çalışmalarda bulunmuş ve özellikle yönetici eğitimi kavramı açısından Enderun Mektebi modelini ortaya koymuştur. Osmanlı Devleti'nin özellikle Türk tarihinden edindiği tecrübeler ile ortaya konan Enderun Mektebi uzun yıllar boyunca devletin çeşitli kademelerine üst düzey yöneticiler yetiştirmiş ve tarihi kaynaklar incelendiğinde üst seviyede başarılı olduğu saptanmıştır. Yönetici eğitimi kavramı önemini her geçen gün arttırmış, eğitim kurumları, devlet kuruluşları ve özel işletmeler tarafından belirlenen ihtiyaç ve hedefler doğrultusunda programlarda yer almıştır. Özel kuruluşlar kendi yapıları dâhilinde yönetici yetiştirme modelleri kurmuş ve bu modeller ile kendi çalışanlarını yönetici olarak eğitmişlerdir. Özellikle profesyonel yönetici kavramının akademik ve iş dünyasındaki çevrelerce tartışıldığı sağlık sektöründe yönetici eğitimi programına yer veren bir özel firmanın programının, Enderun Mektebi ile benzerlikleri ve farklılıkları açısından değerlendirdiği bu çalışma ile modern yönetici eğitimi kavramında geçmiş modellerden örnek alınabilecek ve günümüze uyarlanabilecek konular yer almıştır. Enderun Mektebi günümüz yönetici eğitimi kavramına önemli katkılarda bulunabilecek bir eğitim modelidir. Bu model ışığında çağa ayak uydurarak geliştirilecek bir model geleceğe yönelik yüksek seviyede başarı getirecektir.
Özet (Çeviri)
Executive training is a high-level significant notion in the past and today in order to reach the targets determined by private and public entities. Long-term states made their works about executive training with the models developed by examining the samples before them Ottaman Empire worked on training notion by taking the long-term states before it as sample throughout the years reigne, and created the model of special school in the ottoman palace in terms of especially executive training notion. Special school in the Ottoman Palace, which has been presented by Ottoman Empire with experiences gained from Turkish history, has trained the senior executives at the various lines of the state for many years, and it has been determined that it succeed at high level when historical sources have been examined. The notion of executive traning increased its importance day by day and took part in the programs for needs and targets determined by education institutions, government entities and private enterprises. Private institutions established the models of executive training within the scope of their own structure, and educated their own employees as executive with these models. With this study evaluated in terms of similarities and diffirences of a private company, which included in executive traning program, by comparison with Special School in the Ottoman Palace, the subjects, which can be taken sample from the previous models and adapted to these days, have been involved in modern executive training notion in the health sector that especially professional executive notion have been discussed in academic and business world.