Farklı solüsyonların ve irrigasyon aktivasyon tekniklerinin kök kanalındaki smear tabakasının uzaklaştırılmasına etkisi
Effect of different solutions and irrigation activation techniques on removal of smear layer in root canal
- Tez No: 525430
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜBRA YEŞİLDAL YETER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: EDTA, Pasif ultrasonik aktivasyon, SmearOFF, Smear tabakası, Sonik aktivasyon, EDTA, Passive ultrasonic activation, SmearOFF, Smear layer, Sonic activation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Farklı Solüsyonların ve İrrigasyon Aktivasyon Tekniklerinin Kök Kanalındaki Smear Tabakasının Uzaklaştırılmasına Etkisi Amaç: Bu çalışmanın amacı, %17 etilendiamintetraasetikasit (EDTA) ve SmearOFF solüsyonlarının smear tabakasını uzaklaştırmadaki etkinliklerini farklı aktivasyon tekniklerini kullanarak değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Bu çalışmada çekilmiş 120 adet tek köklü mandibular premolar diş kullanılmıştır. Kök kanalları Ni-Ti döner enstrümanları kullanılarak, apikal boyut #50 olacak şekilde prepare edilmiştir. Ardından örenekler final irrigasyonu ve aktivasyonu çeşidine göre rastgele 6 gruba (n = 20) ayrılmıştır. Grup 1: SmearOFF + Klasik şırınga irrigasyonu (KŞİ) Grup 2: SmearOFF + Sonik aktivasyon (SA) Grup 3: SmearOFF + Pasif ultrasonik aktivasyon (PUA) Grup 4: %17 EDTA + KŞİ Grup 5: %17 EDTA + SA Grup 6: %17 EDTA + PUA Final irrigasyondan sonra dişler; kök kanallarının koronal, orta ve apikal bölümlerinden x1000 büyütme altında Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) görüntüleri alınması için kökün uzun aksına paralel ikiye ayrıldı. Toplam açık dentin tübül alan hesabı görüntü analizi ImageJ programında yapılmıştır. Solüsyon, aktivasyon, kökün farklı bölgeleri ve interaksiyon ortalamaları arasında anlamlı farkları ortaya çıkarmak için Üç Yönlü Varyans Analiz testi kullanıldı. Bulgular: PUA grubu ve KŞİ grubu örneklerinde, sırasıyla en yüksek ve en düşük toplam açık dentin tübül alanı ile istatistiksel olarak anlamlı farklar vardır. İrrigasyon solüsyonları açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi. Kök kanalının koronal ve orta bölgesinde, apikal bölgeye göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazla smear tabakasının uzaklaştırıldığı görüldü. Sonuç: Smear tabakası uzaklaştırmasında SmearOFF ve EDTA solüsyonların PUA ile aktivasyonu KŞİ'ye göre daha yüksek etkinlik göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Effect of Different Solutions and Irrigation Activation Techniques on Removal of Smear Layer in Root Canal Aim: The aim of this study was to evaluate the effectiveness of the 17% ethylenediaminetetraaceticacid (EDTA) and SmearOFF solutions in removing the smear layer using different activation techniques. Material and Method: In this study 120 single-rooted mandibular premolar teeth were used. Root canals were prepared with Ni-Ti rotary instruments up to apical size #50. Samples were divided randomly into six groups of 20 in each according to the final irrigation and activation technique. Group 1. SmearOFF + Conventional syringe irrigation (CSI) Group 2. SmearOFF + Sonic activation (SA) Group 3. SmearOFF + Passive ultrasonic activation (PUA) Group 4. 17% EDTA + CSI Group 5. 17% EDTA + SA Group 6. 17% EDTA + PUA After final irrigation, the roots were split in 2 halves longitudinally for taken Scanning Electron Microscopic photomicrographs at 1000x magnification at the coronal, middle and apical thirds of the root canals. ImageJ program was used to calculate total open dentinal tubule areas. Three way ANOVA test was used to reveal any significant differences among and between solution, activation and areas groups respectively. Results: There were statistically significant differences between PUA and CSI group samples, with the highest and lowest open dentinal tubule areas, respectively. There was no statistically significant difference between the groups in terms of irrigation solutions. The cervical and middle third of the samples from all groups showed higher smear layer removal areas than the apical third. Conclusion: PUA by using SmearOFF and EDTA showed higher efficacy in smear layer removal compared with CSI.