X ve Y kuşaklarının yönetim algıları: Kurumsal işletmelerde nitel bir araştırma
Management perceptions of X and Y generations: A qualitative research on corporate enterprises
  1. Tez No: 525454
  2. Yazar: SAFA GÖÇMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKAN YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: X ve Y kuşağı, kurumsal işletmelerde yönetim, kuşaklar arası değişim, x ve y kuşağında yönetim algısı, X and Y generations, management in corporate enterprises, intergenerational change, management perceptions for x and y generations
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Aynı yıllarda doğmuş, benzer yaş ve hayat deneyimlerini paylaşarak belirli toplumsal olaylarla kişisel özellikleri şekillenmiş insan topluluğuna kuşak denilmektedir. Bu çalışmanın amacı kuşakların kendilerine göre farklı özellikleri, bakış açıları, değer yargıları olduğu düşünülerek kurumsal işletmelerdeki X ve Y kuşağı yöneticililerinin yönetim algılarını incelemektir. Bu amaçla yönetim yazınında öne çıkan sekiz alan belirlenerek bu alanlardaki bakış açıları anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu alanlar;“ideal iş yeri ortamı”“iş – yaşam dengesi”,“X ve Y kuşaklarının Yönetici Algısı”,“Y kuşağı çalışanlarında uyumluluk, yönetilebilirlik, ekip çalışması, denge ve bağlılık kavramları, ”Motivasyon“, ”Performans değerlendirme ve Teknoloji Kullanımı“, ”Çalışanı Kazanmak“, ”Stratejik Yönetim" dir. Çalışma kurumsal işletmelerde çalışan üst düzey 10 yönetici arasında yapılmış olup yöneticiler dengeli bir dağılımla seçilmiştir. Nitel çalışmanın temel yöntemlerinden birisi olan derinlemesine görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırma, hem yazılı kayıtlarla hem de ses kayıt sistemleriyle gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada daha başarılı sonuç elde edebilmek için kasti örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda her kuşağın beklentilerinin farklı olmasının iş dünyasını da etkilediği ve yöneticilerin işletmelerin başarılı olabilmesi için bu değişimlere göre yönetimlerini değiştirmeleri gerektiği gözlemlenmiştir. Kurumsal işletmelerin sürdürülebilir başarısı için yöneticilerin, ödüllendirme paketleri hazırlayarak çalışanların işlerini severek yapmalarını sağlamaları, bilgi paylaşmayı ve öğrenmeyi kurum kültürü haline getirebilmeleri, işte geçirilen zaman değil işten alınan sonuca odaklanmaları, teknolojiyi daha etkin kullanarak çalışanlarının teknolojiyi kullanmalarını desteklemeleri, çalışanlarının fikirlerine değer verdiklerini gösterip onları cesaretlendirmeleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is a generation of people born in the same years, whose personal characteristics are shaped by specific social events by sharing similar experiences of life and life. The aim of this study is to examine the management perceptions of managers of X and Y generation in institutional enterprises, considering that different generations have different characteristics, viewpoints, value judgments. For this purpose, eight areas highlighted in the management literature were identified and tried to understand the points of view in these areas. These areas are;“ideal workplace”“Work – life balance”,“Managerial Perception of X and Y Generation”,“Compatibility, Managability, Teamwork, Balance and Loyalty Concepts in Y Generations- ”Motivation“, ”Performance Evaluation and Technology Usage“, ”Winning Employees“, ”Strategic Management". The study was conducted among the top 10 managers working in institutional enterprises and the managers were selected with a balanced distribution. In-depth interview technique, one of the basic methods of qualitative study, has been used. The research was carried out both by written records and by voice recording systems. In this study, deliberate sampling method was used to obtain more successful results. As a result of the research, it has been observed that the expectation of each generation influences the business world and managers need to change their management according to these changes in order to be successful. For the sustainable success of enterprise businesses, managers should be able to create rewarding packages that enable employees to do business fondly, share knowledge and learn into corporate culture, not focus on time spent at work, focus on the bottom line, use technology more effectively to encourage employees to use technology, encourage employees to value their ideas and encourage them.