X kuşağı ve Y kuşağının paternalist liderlik algıları üzerine bir araştırma
A research on generation X and generation Y's perception of paternalistic leadershi̇p
  1. Tez No: 622824
  2. Yazar: ONUR GÖRKEM DİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Paternalist liderlik, X kuşağı, Y kuşağı, Leadership, Paternalistic leadership, Generation X, Generation Y
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Paternalistik liderlik davranışları, özellikle Doğu kültüründe oldukça yaygın olan liderlik davranışlarındandır. Bunun nedeni ise Doğu kültürünün Batı kültürüne göre daha toplulukçu ve yüksek güç mesafesine sahip olmasıdır. Türkiye'de etkin olan toplumsal kültürün Doğu kültürü ile benzer özellikler gösterdiği göz önünde bulundurulduğunda, paternalist liderlik davranışlarının Türk çalışanlar tarafından da benimsendiği belirtilebilir. Bu çalışmanın amacı, iş gücünün en büyük kuşağı olan X kuşağının ve çalışma hayatının yeni üyeleri olan Y kuşağının paternalist liderlik algılarının ortaya konmasıdır. Böylelikle, küreselleşmiş bir dünyada büyümüş olan X ve Y kuşaklarının, Doğu kültürü ile ilişkilendirilen paternalist liderliğe, bakış açıları öğrenilebilir. Bu çalışmaya, Eskişehir'de bulunan bir üretim tesisinden 116 çalışan katılmıştır. Veriler, Aycan (2006) tarafından geliştirilen paternalist liderlik ölçeği uygulanarak toplanmıştır. Veri analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Bu çalışmada; faktör analizi, tek-grup T-testi, Levene varyans testi ile bağımsız örneklem T-testi, Pearson modeli korelasyon ve faktör ortalamaları yapılmıştır. X kuşağı ve Y kuşağının paternalist liderlik algılarının yüksek seviyede olduğu bulunmuştur. Bu çalışmanın sonuçları, X kuşağı ile Y kuşağı arasında, paternalist liderliğin boyutlarına ilişkin (iş yerinde aile ortamı ile hiyerarşik statü ve otorite) anlamlı farklar olduğunu ortaya koymaktadır. Korelasyon analizi, iş dışı yaşama katılma boyutunun hem birebir ilişki kurma boyutuyla hem de sadakat beklentisi boyutu ile orta derecede pozitif bir ilişkisi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Paternalistic leadership behaviours are considerably common leadership behaviours particularly in the Eastern culture. For the reason that the Eastern culture is more collectivist and owns a high power distance than the Western culture. It may express that paternalistic leadersip behaviours might be embraced also in Turkish employees to take dominant social culture in Turkey into account that exhibits similar features with Eastern culture. The purpose of this study is to reveal the perception of paternalistic leadership of generation X which is the largest generation in workforce and generation Y which is the new members of the workforce. Thus, it might learn to outlook of the generation X and Y, grew up in a globalized world, of the paternalistic leaderhip which is relating to Eastern culture. In this research were participate to 116 employees from a production facility in Eskişehir. Data in this study were collected by using paternalistic leadership scale developed by Aycan (2006). SPSS was used in the data analysis. Factor analysis, one sample T-test, Levene variance test with independent sample T-test, Pearson Correlation test, and factor means were used to in this study. The generation X and generation Y employees' perceptions of paternalistic leadership were found high. The results of this study revealed that there are significant differences between generation X and Y according to paternalistic dimensions. The correlation analysis shows that involvement in employees' non-work lives has a mid-level and positive relation both individualized relationships and loyalty expectation.