Tarihsel illüstrasyonların arkeolojik müzeler üzerinden incelenmesi ve Hasankeyf Müzesi üzerine proje çalışması
Historical illustrations on archeological museums and project study for Hasankeyf Museum
  1. Tez No: 525487
  2. Yazar: SARP SELÇUK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL OKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Güzel Sanatlar, Müzecilik, Archeology, Fine Arts, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: İllüstrasyon, Tarihsel İllüstrasyon, Tarih, Arkeoloji, Müze, Illustration, Historical Illustration, History, Archeology, Museum
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Görsel anlatım dillerinden biri olan illüstrasyon yazının bulunmasından öncelerinde insanlar tarafından anlatım biçimi olarak kullanılmaktaydı. Tarih öncesi dönemlerde insanlar kendi yaşam tarzlarını, avlanmalarını ve gündelik olaylarını anlatmak için genellikle mağara duvarlarına kömür ya da kök boyaları kullanarak resmetmişlerdir. Günümüzde illüstrasyon farklı dallara ayrılarak birçok sektörde kullanılmaya başlanmıştır. Teknik illüstrasyondan, moda illüstrasyonuna kadar birçok alanda evrensel bir anlatım biçimine dönüşmüştür. Tarihsel illüstrasyonlar, doğa tarihi illüstrasyonlarının bir alt dalıdır. Tarih öncesinde yaşayan insanların, hayvanların, bitkilerin, evlerin yapımını anlatarak günümüze kazandırmak amacıyla yapılır. Genellikle müzelerde kullanılan tarihsel illüstrasyonlar, müzenin barındırdığı tarihsel süreçten yola çıkarak ziyaretçilerine dönemin neleri kapsadığını, o dönemde yaşayan insanların yaşam biçimlerini, kıyafetlerini, avlanma süreçlerini, yaşam alanlarını anlatmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma; Hasankeyf Müzesi için gerçekleştirilen tarihsel illüstrasyonların yapım süreçlerini ve hangi noktaları baz alarak yapıldığını anlatmayı amaçlamıştır. Yapımı süren illüstrasyon çalışmaları yakın zamanda açılması planlanan Hasankeyf Müzesi'nin kapsadığı dönemi ziyaretçilere aktarmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the languages of visual expression, the illustration was used as a form of expression by people before foundation of writing. In prehistoric times, people often portrayed their lifestyles, hunting and day-to-day events by using coal or root paint on cave walls. Nowadays, illustration being used in many sectors by separating to different branches. From technical illustration to fashion illustrations, many of the fields have become a way of universal expression. Historical illustrations are a subdivision of natural history illustrations. History is made in order to gain daily life by telling the people, animals, plants, houses that are living in the beginning. The historical illustrations that are usually used in the museums aim to tell what the period covered the historical process of the museum and how it covers the lifestyles, clothes, hunting processes and habitats of the people living at that time. In this thesis; the aim was to explain the historical process of making the historical illustrations for the Hasankeyf Museum and on what points they were made. Illustrated works of illustrations aim to convey the period covered by the recently planned Hasankeyf Museum to visitors.