Yerel ve genel seçim sonuçları temelinde Mut'un siyasi yapısının sosyolojik analizi
Sociological analysis of Mut political structure in basic and general local election results
  1. Tez No: 525539
  2. Yazar: FATMA DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ ALİ ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Siyaset, Demokrasi, Siyasi Parti, Siyasi Güç, Genel Seçimler, Yerel Seçimler, Politics, Democracy, Political Power, General Elections, Local Elections
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Özet Siyaset, hayatımızın bir parçası olarak toplumun kurumlarından birisi olmaya devam etmektedir. Siyaset insanoğlunu kuşatan önemli kurumlardan biridir. Bireylerin toplumsal hayatta fikirlerini beyan edebilmesi ve siyaset yapabilmesi için o ülkede demokrasinin olması gerekir. Bir yerleşim biriminde siyasi dengenin oluşumunda seçmenin çevresindeki sosyal, kültürel ve ekonomik yapı, seçmenin siyasi kararlarını büyük ölçüde etkilemektedir. Buna bağlı olarak ta araştırmacılar seçmen davranışlarını incelerken, seçmenlerin bağlı bulundukları toplumun sosyo-ekonomik, kültürel, siyasal yapıları arasında ilişkiler kurarak farklı yaklaşımlar geliştirmişlerdir. Bu geliştirilen yaklaşımlar da siyasi yapı ile ilgili araştırmalarda yol gösterici nitelikte olmaktadır. Bu çalışmada, siyaset sosyolojisinin yöntem ve teknikleri kullanılarak, yapısal-işlevselci bir bakış açısıyla, Mut'un siyasi yapısı ve Türkiye'nin genel siyasi yapısı içindeki yerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Bir başka anlatımla, son 50 yılın yerel ve genel seçim sonuçları incelenerek Mut'ta siyasi erkin oluşumu, şekillenişi, işleyiş ve değişim düzenliliklerinin araştırılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Abstract Politics continues to be one of the institutions of society as part of our life. Politics is one of the important institutions that surrounds human beings. In order for individuals to be able to declare their ideas and make politics in social life, democracy must be in that country. The social, cultural and economic structure of the electorate in the formation of political equilibrium in a settlement unit greatly affects the poltical decisions of the electorate. Accordingly, while researching voter behavior, researchers have developed different approaches by establishing relations between the socio – economic, cultural and political structures of the voters to which they belong. These developed approaches are also guiding in the research about the political structure. In this study, using methods and techniques of political sociological structural – functionalist with one aspect, locating the Mut political structure and Turkey's general political structure was investigated. In other words, the results of the local and general elections of the last 50 years have been examined and it has been aimed to investigate the formation, shaping, functioning and change regularities of political archang in Mut.