Hidrojenle zenginleştirilmiş salin solüsyonunun iskemi repefüzyonu sonrasında oluşturulan ince bağırsak anastomozu üzerine etkileri
The effects of hydrogen rich saline solution on intestinal anastomosis after ischemic reperfusion injury
- Tez No: 525577
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER TÜRKYILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: anastomoz, deneysel, hidrojenden zengin salin solüsyonu, ince bağırsak iskemi/reperfüzyon hasarı, mezenter arter, patlama basıncı, anastomosis, burst pressure, experimental, hydrogen rich saline solution, intestinal ischemia/reperfusion injury, mesenter artery
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu tez kapsamında ratlarda deneysel intestinal iskemi/repefüzyon hasarında hidrojenden zengin salin solüsyonunun (HZSS) etkilerinin araştırılmasını amaçladık. Çalışmamızda 30 adet Wistar-albino dişi rat rastgele altı rat içeren beş gruba ayrıldı. Sham (S) grubuna sadece laparotomi yapıldı. Diğer dört grupta mezenter artere klemp konularak 45 dakika boyunca intestinal iskemi yapılıp reperfüzyon sonrasında anastomoz yapıldı. Hidrojen gruplarına 2'nci ve 5'inci günler arasında intraperitoneal HZSS verildi. Beş gün sonra tüm gruplara re-laparotomi yapıldı. Sham grubu hariç diğer gruplarda anastomik patlama basınçları ölçüldü. Anastomoz hattından alınan dokularda TNF-α, IL-6, MPO ve MDA düzeyleri ölçüldü. Doku kesitleri histopatolojik olarak değerlendirildi ve apoptozis indeksi TUNEL yöntemiyle saptandı. Sonuçlar, çoklu karşılaştırmalar için istatistik yazılımı SPSS kullanılarak, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson KiKare testi ile analiz edildi. Geç dönemde bakılan doku biyokimyasında antioksidan MPO, oksidan MDA, enflamatuar IL-6, TNF-α değerleri istatistiksel olarak anlamlı çıkmamış olsa da patolojik olarak incelenen dokularda HZSS tedavisi verilen gruplarda diğer gruplara göre hücre hasarı derecesi ve apopitozis azalmış; anastomotik patlama basınçları anlamlı derecede yüksek çıkmıştır. Sonuç olarak histopatolojik, apopitotik ve patlama basıncı bulgularına göre HZSS iskemi/reperfüzyonun neden olduğu intestinal hasarı azaltmakta etkilidir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we aimed to investigate the effects of hydrogen-rich saline solution (HRSS) in experimental intestinal ischemia/reperfusion injury in rats. In our study, 30 Wistar-albino female rats were randomly divided into five groups. Only laparotomy was conducted on group Sham (S). Intestinal ischemia was performed in the other four groups for 45 minutes with a clamp on the mesenteric artery. Hydrogen groups were given intraperitoneal HRSS between days 2 and 5. After five days, all groups underwent re-laparotomy. Anastomotic bursting pressures were measured in all groups, except Sham group. TNF-α, IL-6, MPO and MDA levels were measured in the tissues taken from the anastomosis line. Tissue sections were evaluated histopathologically and apoptosis index was determined by TUNEL method. The results were analyzed by using statistical software SPSS for multiple comparisons, one-way analysis of variance (ANOVA) and Pearson's ChiSquare test. Although antioxidant MPO, oxidant MDA, inflammatory IL-6 and TNF-α values were not statistically significant in late-stage tissue biochemistry, tissue damage and apoptosis levels were decreased in HRSS-treated groups. In addition, anastomotic burst pressures were measured significantly higher than those without HRSS. In conclusion, HRSS is effective in reducing intestinal damage caused by ischemia / reperfusion according to histopathologic, apoptotic and burst pressure findings.