Selçuklu değerler eğitimi projesi (SEDEP) ile ilgili öğretmen ve veli görüşlerinin değerlendirilmesi
Selcuklu evaluation of the parents' and teachers' opinions on values education (SEDEP)
- Tez No: 525628
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAN KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değerler, değerler eğitimi, SEDEP, okullar, öğretmenler ve öğrenci velileri
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yerel Yönetimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Değerler, insanların hayatındaki işaret levhaları gibidir. Tehlikeli eğimlerde, kaygan zeminlerde kişilere yol gösterirler. Değerlerin nesilden nesle aktarımı ve etkin olarak hayata geçirilmesi ne kadar güçlü olursa hedeflere ulaşma o oranda başarılı olur. Birçok ülkede değerler eğitimine olan ilgi giderek artmaktadır. Bu çerçevede okullardan doğruların ve yanlışların neler olduğunu öğrencilere öğretmesi beklenmektedir. Ancak bu değerlerin yalnızca anlamsal olarak öğretilmesi yeterli değildir. Çünkü çocuklar ahlaki eylemlerin sebeplerini öğrenmeye, günlük hayatta karşılaşacakları ahlaki çatışmaları çözmek için gerekli becerileri kazanıp tercihlerini doğrudan yana yapmaya ihtiyaç duymaktadırlar. Bu kapsamda Türkiye'de yapılan çeşitli çalışmalar göze çarpmaktadır. Bu çalışmaların en önemlilerinden birisi de SEDEP'tir. SEDEP, Selçuklu Belediyesi öncülüğünde paydaşları Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Selçuklu Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, ilçedeki bütün okullarda uygulanmaktadır. Öğrencilere temel insani değerlerin kazandırılmasını amaçlayan ve müfredatla birlikte uygulanmaya müsait bir program arayışının ürünü olarak 2012-2013 eğitim-öğretim yılında başlamıştır. Bu çalışma, projenin uygulayıcıları olan öğretmenler ve öğrenci velileri ile Nitel Araştırma Yönteminin“Sabit Form Anket Görüşmesi”veri toplama aracı ile yapılmıştır. Araştırmanın asıl amacı değerler eğitimi üzerine yapılacak çalışmalara ışık tutmak ve SEDEP' in geleceğini şekillendirmeye katkı sunmaktır. Bulgular analiz edildiğinde öğretmenlerin ve velilerin genel kanaatlerinin, SEDEP'in öğrenciler üzerinde önemli bir farkındalık oluşturduğu, sevgi, saygı, hoşgörü, cömertlik, sorumluluk gibi değerleri benimsemelerinde SEDEP etkinliklerinin çok önemli bir yer tuttuğu şeklinde olduğu anlaşılmaktadır. Değerlerin öğrenciler tarafından benimsenmesinin ve hayata geçirilmesinin en önemli unsurlarından biri olarak ailelerin bu sürece katılımının kesinlikle artırılması gerektiği, çocukların önündeki kişilerin rol model olarak davranışlarına dikkat etmelerinin çok önemli olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Values are just like guide boards in human life. They create readiness on people and lead them in dangerous inclines and on slippery grounds. The more effective transfer of values from generation to generation and the more effective passing of life is, the more successful it is to achieve their goal. In many countries, the interest of values education is increasing day by day. In this context, schools are expected to teach to students what is right or wrong. However, teaching these values as only semantic information is not enough. Because children need to learn the sources and effects of their moral actions, to acquire the skills necessary to solve the moral conflicts they encounter in daily life, and to make their choices directly. Within this scope, some studies conducting in Turkey is remarkable. One of the most important of these studies is The Seljuk Values Education Project. (SEDEP). SEDEP is carried out with Necmettin Erbakan University and Seljuk National Education Directorate and this project is implemented in SEDEP project started in 2012-2013 educational year and it aimed personalizing humanistic values to students in conjunction with the proper curriculum. This study aims to measure the reflection of SEDEP on students and society. The study carried out with ''Constant Assessment Questionnaire Form'' data which is qualitative research method with the operator teachers and parents of students who are implementers of the Project. The main purpose of the research is to shed light the studies on education of values and to contribute to shaping the future studies of SEDEP. When the findings are analysed, operator teachers and parents agree that SEDEP project constitute a significant awareness on students and SEDEP activities have an important place in the adoption of values as love, respect, tolerance, generosity, responsibility. It is clear that the participation of families in this process should be definitely be increased as the most important element of the adoption and implementation of the values by the student and people who help the students should pay ultimate attention to their behaviour because students take them as role models. KEYWORDS: Values, Values Education, SEDEP (The Seljuk Values Education Project) , Schools, Teachers and Parents.