Yeni teknoloji temelli işletmelerin sermaye yapısı: Teknopark işletmelerine yönelik bir araştırma
Capital structure of new technology-based firms: A research on Technopark firms
- Tez No: 525637
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAŞAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeni Teknoloji Temelli İşletmeler (YTTİ), Sermaye Yapısı, Teknopark, Genelleştirilmiş Sıralı Logit Modeli, Multinomial Logit Modeli, New Technology Based Firms (NTBFs), Capital Structure, Technopark, Generalized Ordered Logit Model, Multinomial Logit Model
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
Türkiye'de yer alan teknoparklarda faaliyet gösteren yeni teknoloji temelli işletmelerin (YTTİ) sermaye yapılarını incelemek ve finansman sorunlarının neler olduğunu anlamak bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırmada veriler derinlemesine görüşmeler ve anketler aracılığıyla toplanmıştır. İşletmelerin farklı düzeylerdeki sermaye yapılarının hangi işletme ve yönetici ortak özelliklerinin etkisi altında değiştiğinin belirlenmesi amacıyla genelleştirilmiş sıralı logit modelleri tahmin edilmiştir. Uygulama sonuçlarına göre tahmin edilen modellerde işletmelerin içsel özsermaye oranlarının farklı düzeylerinde yer alma olasılığı üzerinde işletme yaşının, büyüklüğünün, sahiplik yapısının, destek kullanma durumunun ve yönetici ortağın yaşının anlamlı bir etkisi olduğu bulunmuştur. İşletmenin dışsal özsermaye oranlarının farklı düzeylerinde yer alma olasılığı üzerinde işletme yaşının, destek kullanma durumunun, somut ürünlerinin varlığının ve yönetici ortağın deneyiminin anlamlı bir etkisinin olduğu bulunmuştur. İşletmenin borç oranlarının farklı düzeylerinde yer alma olasılığı üzerinde ise işletme büyüklüğünün, destek kullanma durumunun ve yönetici ortağın cinsiyeti ve deneyiminin anlamlı bir etkisinin olduğu bulunmuştur. YTTİ'lerin yönetici ortaklarının finansman tercihlerinin hangi işletme ve yönetici ortak özelliklerinin etkisi altında değiştiğinin belirlenmesi amacıyla multinomial logit modeli kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre yönetici ortakların finansman tercihleri ile işletmenin büyüklüğü ve destek kullanma durumu arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the capital structure of new-technology-based firms (NTBFs) operating in Technoparks in Turkey and to understand the financing problems of these facilities. Data employed in this research is obtained through in-depth interview and survey methods. Generalized ordered logit models have been estimated to determine under what characteristics of firms and managing partners the capital structure of firms of various levels change. Estimation results find that the age, size and ownership structure of firms as well as the use of grant and the age of managing partners have significant effects on the probability of lying on different levels of internal equity ratios of firms. The likelihood of lying on external equity ratios has been found to be determined by the age of firms, the use of grant, the existence of physical products and the experience of managing partners. In addition, it has been observed that the size of firms, the use of support, gender and experience of managing partners significantly influence the probability of different-levels of debt ratios of firms. Multinomial logit model is used to determine the firm and managing partner characteristics that shape financing preferences of managing partners of new-technology-based firms. The results show that these preferences are determined by the size of firms and the use of grant.