Hicaznar' nar meyvelerinde derim sonrası fungal bozulmalar ve üşüme zararının kontrolü üzerine gamma-aminobütirik asit uygulamasının etkisinin belirlenmesi
Effects of postharvest gamma amino butiric acid the treatment on 'hi̇caznar' pomegranate fungal rot and chilling injury
- Tez No: 525672
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE TÜLİN ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hicaznar, GABA, üşüme zararı, fungal bozulma, Hicaznar, GABA, chilling injury, fungal decay
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, 'Hicaznar' nar meyvelerine 10 dakika süreyle üç farklı konsantrasyonda kontrol (0mM), 2.5mM (GABA I) ve 5mM (GABA II) uygulaması yapılmış ve uygulama yapılan meyve taneleri 250 gr PVPP kutulara koyularak ambalajlandıktan sonra 5°C'de % 90±5 nispi nem koşullarında soğuk hava deposunda 20 gün süreyle depolanmıştır. Uygulamaya tabi tutulan nar meyve tanelerinde uygulamanın etkilerini belirlemek amacı ile 20 günlük muhafaza süresince 4 gün aralıklarla yapılan fiziksel, fizyolojik (üşüme zararı), kimyasal (SÇKM; TA, pH, fenol, DPPH, organik asitler, şekerler) ve mikrobiyal kalite etkisi belirlenmiştir. Bulgularımıza göre derim sonrası tanelenmiş nar meyvelerine yapılan GABA uygulamalarının ağırlık kaybı, gaz bileşimi ölçümü O2/CO2 (%) değişimi üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı belirlenirken, GABA II uygulaması yapılan meyvelerde özellikle fenolik ve flavonoid madde miktarının diğer uygulamalara göre artış gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca nar muhafazasını sınırlandıran önemli bir fizyolojik zarar olan meyve üşüme zararının GABA uygulamalarıyla daha sınırlı kaldığı belirlenmiştir. Yapılan mikrobiyolojik analiz sonuçlarına göre, bakteri, maya ve küf gelişimi (fungal bozulma) üzerinde GABA uygulanan nar tanelerinde toplam mezofilik aerobik bakteri miktarının kontrol grubu meyve taneleri ile kıyaslandığında artışın daha sınırlı kaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, three different concentrations of control (0mM), 2.5mM (GABA I) and 5mM (GABA II) were applied to 'Hicaznar' pomegranate fruit for 10 minutes at 10 ° C after being packaged in 250 gr PVPP canisters Were stored for 20 days in cold air storage at 90% ± 5 relative humidity conditions. The physical, physiological (chilling injury), chemical (SCKM, TA, pH, phenol, DPPH, organic acids, sugars) and microbial quality effects were determined during 4 days intervals during 20 days of storage to determine the effects of the application on the applied pomegranate fruit pods. According to our findings, it was determined that weight loss of GABA applied to pomegranate pomegranate fruit after sowing did not have a significant effect on O2 / CO2 (%) change of gas composition measurement. It was determined that the amount of phenolic and flavonoid substance especially in fruits subjected to GABAII application increased compared to other applications. In addition, it has been determined that fruit cold damage, which is an important physiological damage limiting the pomegranate preservation, is limited by GABA applications. According to the microbiological analysis results, the increase of total mesophilic aerobic bacteria in the pomegranate granules applied to GABA on bacterial, yeast and mold growth was found to be limited when the control group was compared with the fruit grains.