Derim sonrası sıcak su uygulamasının hicaznar çeşidinde muhafaza kalitesi üzerine etkisi
Effect of postharvest hot water application on pomegranate storage quality (cv. hicaznar)
  1. Tez No: 266201
  2. Yazar: NİYAZİ KİPRİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hicaznar, nar, muhafaza, sıcak su, kalite, Hicaznar, pomegranate, storage, hot water, quality
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada, Adana koşullarında yetiştirilen, sıcak suya batırılıp (50 ve 55 oC'de ) 1 ve 2 dakika bekletilip Streçfilm (Kalınlık 12?) ile kaplanan Hicaznar çeşidinin normal atmosfer koşullarında 4 ay soğukta muhafazası ve 7 gün raf ömrü incelenmiştir.Araştırma sonunda denemeye alınan Hicaznar çeşidinde, sıcak su uygulaması kontrole göre daha iyi muhafaza edilmiştir. Görsel kalite ve mantarsal nedenli bozulmalar göz önüne alındığında 55 oC 1 dk ve 50 oC 2 dk uygulamasının yapıldığı meyvelerin ekonomik olarak 4 ay muhafaza edilebileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Cold storage performance of Hicaznar pomegranate variety, grown in Adana province which were dipped in hot water (50 oC and 55 oC) for 1 and 2 minutes and covered by strechfilm (thickness 12?), stored for 4 months and 7 days shelf life, investigated in this study.Experimental research showed that Hicaznar pomegranate variety fruits which were dipped to hot water had better storage conditation than control fruits. When visual quality and fungal disorders are taken into consideration, it was found that fruits which are dipped to 55 oC 1 minute and 50 oC 2 minute applications would be stored for 4 months economically.