Increasing competition between China and west in Africa
Afrika'da Çin ve batı arasındaki rekabetin artırılması
- Tez No: 525708
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Batı, Çin, Afrika, Güney Afrika Cumhuriyeti, sömürgecilik, West, China, Africa, Republic of South Africa, colonialism
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Afrika yıllarca geleneksel ve geleneksel olmayan güçler arasındaki rekabetin ortasında yer aldı. Bunun nedenleri, Afrika'nın jeopolitik ve coğrafi önemi, hammadde zenginliği ve ucuz işgünün bir fırsat olarak düşünülmesidir. Başlangıçta Avrupalılar Afrika kıtasına yönelik olumsuz görüşlere sahipken, zamanla kıtanın sahip olduğu zenginliklerin farkına vardılar ve kıtayı sömürgeleştirmeye başladılar. Ancak bugün, eski Avrupa güçlerinden gelen sömürgelerin sona ermesine rağmen, bu sürece geleneksel olmayan güçlerin de eklenmesiyle birlikte yeni bir sömürge dönemi başlamış oldu. Son yıllarda Afrika'daki önemini artıran ve küresel arenada pek çok kişinin merceğinde olan ülkelerden birisi de Çin'dir. Bu kapsamda Çin Afrika kıtasındaki politikasını“kazan kazan stratejisi”çerçevesinde değerlendirmekte ve bunu ilahi bir güç olarak görmektedirler. Ancak, bu tez belirtilen durumun aksine, Çin'in yükselişinin ve uyguladığı stratejilerin geleneksel güçlerin yükselişi ve uyguladığı stratejilerle pek çok benzerliğe sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bu çerçevede, tezde farklı dili, kültürü, politik ideolojisi ve kabileleri olan ve elli dört bağımsız devletten oluşan Afrika kıtasının tümü için tespit yapılması için, Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki Çin'in ve Batı'nın politikaları ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
For years Africa has been positioned in the middle of rivalry among the traditional and non-traditional powers. This is due to the fact that the continent is endowed with raw materials, availability of cheap labour, geopolitical and geographical importance. Although initially there was a misconception among the mid-century Europeans, it did not take them long to be allured by the opportunity the continent presented. However, the peculiarity about the scenario was that though colonization from the former European powers came to an end, their competition for a slice of the continent is still continuing with the addition non-traditional powers. China is one of those powers which has dramatically increased their significance in Africa over the past decades drawing the attention of many in the global arena. Although their immediate rise in the continent was considered as a 'Win-Win Cooperation' and godly sent opportunity by most African leaders. Using historical perspective this paper argues the strategy used by China has a lot of similarities with the initial rise of the traditional powers. Therefore, in this paper, we are going to try to find out what triggers the increasing competition of those powers in the continent? The Republic of South Africa case will be used as African continent is comprised of fifty-four individual independent states with different languages, culture, political ideology and ethnicity which made it difficult to take the whole continent as a single entity. However, as almost all African states share a common history of colonization, post-colonization and new millennium regardless of their size and development it is easier to take one country to do comparative analysis.