Üniversite çalışanlarının psikolojik dayanıklılık düzeyleri ve stresle baş etme tarzlarının incelenmesi (Toros Üniversitesi örneği)
An examination on the psychological resilience levels and stress coping styles of university employees (Example of Toros University)
  1. Tez No: 525761
  2. Yazar: ÇİLEN DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA SEMA GÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Dayanıklılık, Stresle Başa Çıkma Tarzları, Stres, Psychological Resilience, Stress Coping Style, Stress
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite çalışanlarının psikolojik dayanıklılık düzeyleri ve başa çıkma tarzları ile cinsiyet, yaş, evlilik durumu, çocuk sayısı, eğitim düzeyi, üniversitedeki görevi, akademik unvanı, çalışma süresi ve algılanan gelir düzeyi değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık olup olmadığının araştırılmasıdır. Psikolojik dayanıklılık düzeyleri ile başa çıkma tarzları arasındaki ilişki de incelenmiştir. Araştırmaya Toros Üniversitesi'nde görev yapan akademik ve idari personelden 88 kadın, 62 erkek olmak üzere toplam 150 çalışan katılmıştır. Araştırmada Yetişkinlerde Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği, Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler, SPSS 20 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın amaçları doğrultusunda bağımsız örneklem t testi, tek faktörlü ANOVA, Pearson korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre çalışanlarında psikolojik dayanıklılık düzeylerinin cinsiyet, yaş ve çalışma süresi; başa çıkma tarzlarıyla cinsiyet, yaş, evlilik durum, üniversitedeki görevi, unvan ve çalışma süreleri açısından anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırmada bulunan bir başka sonuç ise üniversitede çalışanların psikolojik dayanıklılık düzeyleri ile başa çıkma stratejileri arasında orta düzeyde pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğudur. Regresyon analizi sonuçlarına göre kendine güvenli yaklaşım ve çaresiz yaklaşım değişkenlerinin psikolojik dayanıklılık düzeyi üzerinde anlamlı bir yordayıcı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the psychological resilience levels and the coping style of university employees according to the variables of gender, age, marital status, number of children, education level, assignments in university, academic titles, duration of employment and perceived income level as well as examining the relation between the psychological resilience levels and the coping styles. A total of 150 employees, including 88 female and 62 male, who are working as an academic and administrative personnel at Toros University have taken place in the study. Psychological Resilience Scale for Adults, Stress Coping Styles Scale and 'Personal Information Form' were utilized in the study. The obtained data have been analyzed by using the SPSS 20 package program. In accordance with the purpose of the study, independent sample t test, single factor ANOVA, Pearson correlation analysis and multiple regression analysis were applied. According to the data obtained in the study, a significant relation has been found between the psychological resilience levels of the employees with the aspect of gender, age and duration of employment; and the coping style with the aspect of gender, age, marital status, assignment in university, title and duration of employment. Another finding of the study is that a significant and a moderate level of positive correlation exists between the psychological resilience levels and coping strategies concerning the university employments. According to the results of regression analysis, self-confident approach and helpless approach variables were found to be a significant predictor of psychological resilience.