Küreselleşen dünyada sivil toplumun rolü ve işlevi: Greenpeace örneği
The role and function of civil society in a globalizing world: The case of Greenpeace
  1. Tez No: 525818
  2. Yazar: KEREM BAYSOYU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN ATLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum, Küreselleşme, Sivil Toplum Örgütleri, Çevre Sorunları, Greenpeace, Civil society, globalization, non-governmental organizations (NGOs), environmental problems, Greenpeace
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Sivil toplumun ortaya çıkması, devlet alanını etkilemesi, sivil alanda belirlenen ihtiyaçların devletin düzenlemelerinde kendini bulabilmesi uzun ve karmaşık bir tarihsel sürecin ürünüdür. Tarihsel süreç içinde toplumsal sorunların değişmesi devlet ile sivil toplum arasındaki ilişkide tarafların rollerinin de farklılaşmasına yol açmıştır. Özellikle ilk çağlardan itibaren ticaret ile uğraşan kesim, devlet politikalarının sınırlandırıcı olması nedeni ile giderek devlet yönetimini eleştirmeye başlamış ve devletin yetkilerinin sınırlandırılması gerektiğini savunmuştur. Tüm bu gelişmeler ve küreselleşme süreci ile birlikte devlet ve sivil toplum ilişkileri dönüşüm geçirmiş ve sivil toplum örgütleri ile devlet yönetimleri denetim altına alınmak istenmiştir. 1970'li yıllardan sonra iletişim ve teknoloji alanındaki gelişmeler ile birlikte dünya sınırların kalktığı küresel köy halini almıştır. 1990'lı yıllarda Sovyetler Birliği'nin dağılması ile birlikte ulus devlet anlayışı giderek zayıflamış, neo-liberal politikalar işlerlik kazanmış ve sivil toplum kuruluşlarının sayısı giderek artmıştır. Bu gelişmeler yönetim anlayışını da etkilemiş ve yönetimden, katılımcılığın esas alındığı çok aktörlü yönetişime geçiş başlamıştır. Bu noktada üçüncü sektör olarak devlet ve özel sektör arasında köprü görevi alan sivil toplum kuruluşları hemen hemen her alanda aktif rol oynamaya ve önemli bir aktör olmaya başlamıştır. Dünyada Sanayi Devrimi sonrasında çevre sorunlarının giderek artması, bu sorunlarla mücadele etme gereğini beraberinde getirmiştir. Sanayi Devrimi'nin yarattığı olumsuz etkilere tepki olarak, ilk çevre hareketleri 19. yüzyılda korumacı hareketler olarak ortaya çıkmıştır. 1971 yılında, dünyanın çevre suçlarıyla mücadele eden en büyük sivil toplum örgütü olan Greenpeace kurulmuştur. Bu çalışmada sivil toplum ve sivil toplum kuruluşlarının geçirmiş olduğu değişim ortaya konularak, gelişen teknoloji ve küreselleşmenin de etkisi ile artan çevre sorunları karşısında Greenpeace'in faaliyetleri ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
The emergence of civil society, its impact on the state, the inclusion of their needs in the state's regulations are the outcomes of a long and complex historical process. In the historical process, the changing social problems lead to the diversification of roles between the state and the civil society. Especially, from the earliest times, the dealing with trade has begun to criticize the state administration with the grounds that state policies are restrictive and argues that the authorities of the state should be limited. Along with all these developments and globalization process, state and civil society relations have transformed and civil society organizations and state governments have been under control After the 1970s, with the developments in communication and technology, the world became a global village where the borders are left.. With the disintegration of the Soviet Union in the 1990s, the understanding of the nation-state became weaker, the neoliberal policies became operative and the number of non-governmental organizations (NGOs) increased steadily. These developments also affected the management approach and the transition from management to multi-actor governance on which participation was based. At this point, NGOs which act as a bridge between the state and the private sector as the third sector, play an active role in almost every field and become an important actor. After Industrialization Revolution in the world, the increase of environmental problems has brought the necessity of struggling with these problems. In reaction to negative effects of Industrialization Revolution, the first environmentalist movements have emerged in 19th century as protectionist movements. In year 1971, Greenpeace, the largest NGO of the world struggling with environmental crimes, has been established. In this study, Greenpeace's activities will be dealt with in the face of increasing environmental problems caused by the impact of developing technology and globalization, by revealing the change that civil society and non-governmental organizations have undergone