Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama suçu (TCK M. 228)
The crime of providing place and facility for gambling (TCK M. 228)
- Tez No: 525922
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ÇELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kumar, kumar oynanması için yer ve imkân sağlama, kumar kabahati, şans oyunları, ahlâk, Gamble, providing a place and facility for gambling, betting, games of chance, morality
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Kumar; tüm toplumlarda, dinlerde, hukukî ve felsefî alanda önem atfedilen bir faaliyettir. Her disiplin kendi bakış açısından kumarı ele almaktadır. Söz gelimi, kumarın bağımlılık yönünü ve hastalık olup olmadığını inceleyen tıp biliminin yanında felsefe, kumarın ahlâkî bir davranış olup olmadığıyla ilgilenmektedir. Borçlar hukukunda, kumar borcunun hukukî niteliği incelenmektedir. Dinlerde, tanrısal buyruklar kapsamında kumar ele alınmaktadır. Böylesi geniş bir alanı ilgilendiren kumar, ceza hukuku bakımından da incelenmeye layık bir konudur. Nitekim 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 34. maddesinde kumar oynama kabahat olarak, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK) m. 228'de kumar oynanması için yer ve imkân sağlama suç olarak düzenlenmiştir. Çalışmamız, kumarın diğer alanlarla ilişkisini içerek biçimde TCK m. 228'de yer alan kumar oynanması için yer ve imkân sağlama suçunun ayrıntılı incelenmesinden müteşekkildir.
Özet (Çeviri)
Gambling is considered as a worthy concept to study in all societies, every religion, juridical and philosophical field. Every discipline approaches gambling with their own perspectives. For instance, while medical sciences approach gambling in terms of addiction and seek to find whether it is a disease or not, philosophy tries to find that whether it is a moral behavior or not. In obligations law, gambling debt is examined in terms of legal characteristics. In religions, gambling is examined in terms of divine orders. Gambling which concerns a broad field of study also deserves to be examined in terms of criminal law. As a matter of fact, Gambling is regulated as misdemeanor in the article 34 of the Misdemeanors Code No. 5326. The providing place and facility for gambling have been accepted as a crime in the article 228 of the Turkish Criminal Code (TCK) No. 5237. Our study composed of examining the relation of gambling with other fields as well as detailed examination of providing a place and facility for gambling crime issued in the article 228 of TCK.