Türk Ceza Hukukunda göçmen kaçakçılığı suçu
The crime of migrant smuggling in Turkish Criminal Law
- Tez No: 525932
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET BOZDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Göçmen, Kaçakçılık, Yasadışı Göç, Göçmen Kaçakçılığı Suçu, Uluslararası Suçlar, Migrant, Smuggling, Illegal Migration, The Crime of Migrant Smuggling, International Crimes
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Göçmen kaçakçılığı, kısaca, maddi bir fayda elde etmek amacıyla, bir kimsenin“yasadışı şekilde”ülkeye sokulması, ülkede kalmasına veya ülkeden çıkmasına imkân sağlanması şeklinde tanımlanabilir. Öncelikle, göçmen kaçakçılığı, birçok ağır insan hakları ihlallerine neden olmaktadır. Bu kaçakçılık faaliyeti sırasında, çocuklar ve kadınların da içinde bulunduğu gruplar, günlerce veya haftalarca kamyon veya tırların kasalarında veya gizli bölmelerinde havasız bir şekilde yolculuk yapmak zorunda kalmakta ya da elverişsiz botlara aşırı kalabalık bir biçimde yerleştirildikleri için denizin ortasında boğularak can vermektedirler. Bu olumsuz şartlara rağmen sağ kurtulanlar, götürüldükleri ülkelerde birkaç metrekarelik odalarda günlerce sağlıksız şartlarda aç ve susuz bir şekilde tutulmaktadır. Büyük çoğunluğu, ülkelerindeki kötü şartlar nedeniyle göç eden bu insanların, zorla tutuldukları bu mekanlarda çeşitli hastalıklara maruz kaldıkları görülmektedir. Göçmenlerin bu şekilde insan onurlarını ihlal eden muamelelere maruz bırakılmaları kabul edilemez bir durumdur. Özellikle son yıllarda, komşu ülkelerdeki iç savaşlar, siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklar nedeniyle, ülkemizdeki yasadışı göç olaylarında ve göçmen kaçakçılığı suçlarında önemli derecede artış görülmektedir. Bu artışın önüne geçilmesi ve ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan göçmenlerin daha fazla istismar edilmelerini önlemek adına geri kabul anlaşmaları vb. gibi birçok girişimlerde bulunulmaktadır. Yapılan çalışmalara katkı sağlamak, göçmen kaçakçılığı faaliyetlerindeki son yıllarda gerçekleşen ciddi artışa dikkat çekmek ve teori ve uygulamada yaşanan sorunları dile getirerek bu konuda çözüm üretilmesini sağlamak amacıyla ve ceza hukuku kapsamındaki konuya ilişkin çalışmanın sınırlı sayıda olması nedeniyle, göçmen kaçakçılığı suçu tez konusu olarak seçilmiştir. Çalışma kapsamında göçmen kaçakçılığı suçu, suçun uluslararası mevzuattaki ve mukayeseli hukuktaki görünüm şekilleri ile Yargıtay kararları bağlamında ceza hukuku tekniği açısından suç inceleme yöntemine göre ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Migrants smuggling can be described briefly; the illegal entry of a person into the country, enabling them to stay in or get out of the country illegally, in order to obtain a material benefit. First of all, smuggling of migrants causes many serious human rights violations. During this smuggling activity, groups of children and women are forced to travel for days or weeks in the truck's hatches or in their secret compartments in an airless environment or they are drowned in the midst of the sea because they are placed in overcrowded boats. Despite these adverse conditions, the survivors are kept hungry and thirsty for days with unhealthy conditions in a few square meters in the countries where they are brought to. The vast majority of these people who migrated due to poor conditions in their countries seem to be exposed to various diseases in these places where they are held forcibly. It is unacceptable for immigrants to be subjected of treatment that violates human dignity. Especially, in recent years, civil wars, political and economic instabilities in neighbor countries have led to a significant increase in illegal immigration incidents and the crime of migrant smuggling in Turkey. In order to prevent this increase and further exploitation of migrants who have to leave their countries, there are actions on many areas such as readmission agreements and so on. Since there is limited amount of academic studies in the area of criminal law, the issue of migrant smuggling crime has been chosen for thesis's topic in order to contribute to the literature, to draw attention to the serious increase in migrant smuggling activity in the recent years and to give a solution for this issue by expressing the problems in theory and practice. In this study, the migrant smuggling offence has been examined with criminal law technics in the context of Court of Cassation's decisions, international law and the comparative law.