Türk Ceza Hukukunda göçmen kaçakçılığı suçu (T.C.K m.79)
The migrant smuggling in Turkish Criminal Law
  1. Tez No: 413697
  2. Yazar: MEHMET SAYDAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN DÖNER, PROF. DR. MAHMUT KOCA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Göçmen, Mülteci, Yabancı, Göçmen Kaçakçılığı, İnsan Ticareti, Immigrant, Refugee, Alien, Migrant smuggling, Human Trafficking
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 293
Özet
Günümüzün önemli bir problemi olan yasadışı göç, çoğunlukla ülkelerindeki ekonomik sıkıntılar, kuraklık, sel, deprem gibi doğa olayları, siyasi istikrarsızlıklar, iç karışıklıklar ve savaş nedenleriyle ortaya çıkıp artmaktadır. Yasadışı göç nedeniyle uluslararası toplum düzeni ve ülkelerin sosyal yapıları ile sınır güvenlikleri tehdit edilmektedir. Bu bağlamda farklı uluslararası sözleşme ve protokollerle bu problemin önüne geçilmeye çalışılmıştır. Bunların en önemlileri Türkiye'nin de imzalamış olduğu“Mültecilerin Hukuki Durumuna İlişkin 1951 Tarihli Cenevre Sözleşmesi”ve“Bu Sözleşmeye Ek 1967 Tarihli Protokol'ü”ile“Sınırı Aşan Örgütlü Suçlara Karşı BM Sözleşmesine Ek, Kara, Deniz ve Hava Yoluyla Göçmen Kaçakçılığına Karşı Protokol”dür. Uluslararası yükümlülükler ve göçmen kaçakçılığının ülkemiz bakımından önlenmesi amacıyla 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 79. maddesinde“Göçmen Kaçakçılığı Suçu”düzenlenmiştir. Kanunun“Özel Hükümler”başlıklı İkinci Kitabının,“Uluslararası Suçlar”başlıklı Birinci Kısmında düzenlenmiştir. Seçimlik hareketli bir suç olarak düzenlenen göçmen kaçakçılığı, doğrudan doğruya veya dolaylı olarak maddi menfaat elde etmek maksadıyla işlenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Illegal immigration that is important issue in nowadays has showed up and increased due to mostly economic problems, drought, flood, earthquake, political instability, domestic conflicts and war in given countries. International social order, national social structures and border security are under threat by the reason of illegal immigration. In this context, this problem is tried to be solved through different international agreements and protocols. Most important agreements which is signed by Turkey among these are“1951 Convention Relating to the Status of Refugee”,“1967 Protocol Relating to the Status of Refugees”and“Protocol against the Smuggling of Migrants by Land, Sea and Air, supplementing the United Nations Convention against Transnational Organized Crime”. The migrant smuggling crime is enacted in Article 79 of 5237 nu Turkish Criminal Code in order to prevent migrant smuggling within the Turkey and to meet international obligations. This crime is located at first chapter that is titled International Crimes of the Code's second section that is called Special Provisions. The migrant smuggling that is laid down as alternative acted crime can be acted in order to afford advantages directly or indirectly.