Farklı spor dallarındaki sporcuların tükenmişlik düzeylerinin bazı değişkenlere göre araştırılması
Investigation of burnout levels of athletes in different sports according to some variables
- Tez No: 526014
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇETİN ÖZDİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, spor, Burnout, sports
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZCOŞAN,V. Farklı Spor Dallarındaki Sporcuların Tükenmişlik Düzeylerinin Bazı Değişkenlere Göre Araştırılması. Dumlupınar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi,Kütahya,2018. Tükenmişlik kavramı, günümüz çalışma şartlarından dolayı her meslek grubu üzerinde görülebilmektedir. Tükenmişlik, ilgi, istek, arzunun azalması ve iş veriminin düşmesi olarak tanımlanabilir. Aynı şekilde tükenmişlik yoğun fiziksel aktiviteler yapan ve baskı hisseden sporcular üzerinde de görülmektedir. Bu çalışmanın amacı,“Farklı Spor Dallarındaki Sporcuların Tükenmişlik Düzeylerinin Bazı Değişkenlere Göre Araştırılması”dır. Çalışmaya 161 erkek, 61'i kadın olmak üzere toplamda 222 gönüllü katılmıştır. Katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek için kişisel bilgi formu hazırlanarak dağıtılmış, katılımcıların tükenmişlik durumlarının ölçümü için ise Pines (2005) tarafından geliştirilen ve Türkçe'ye uyarlaması Tümkaya ve ark. (2009) tarafından yapılan“Tükenmişlik Ölçeği Kısa Versiyonu”kullanılmıştır. Çalışmaya çeşitli spor dallarından uygun örnekleme yöntemi (convenience sampling) olarak seçilmiş sporcular katılmıştır. Katılımcıların kişisel bilgilerinin dağılımlarının belirlenmesi için yüzde (%) ve frekans (f) yöntemleri kullanılmış; verilerin normal dağılıma sahip olup olmadığının belirlenmesi için ise çarpıklık ve basıklık (skewness ve kurtosis) değerleri incelenmiş ve bunun neticesinde verilerin parametrik test koşullarına uygun olduğunun anlaşılmasından sonra anlamlı farklılıkların belirlenmesi için Bağımsız Örneklem T-Testi ve ANOVA testleri uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, cinsiyet, yaş, spor dalı, sportif faaliyetlere katılım düzeyi, spor yapma yılı ile sportif faaliyetlerden gelir elde etme düzeyine göre .05 düzeyinde anlamlı farklılık olduğu tespit edilirken (P0,05).
Özet (Çeviri)
ÖZCOŞAN,V. Investigation of Burnout Levels of Some Sportsmen in Different Sports According to Some Variables. Dumlupınar University Institute of Health sciences,department of Physical Education and Sports Master's Thesis. Kütahya,2018.Theconcept of burnout can be encountered in everyoccupationalfieldduetocontemporaryworkingconditions. Burnout can be described as a markeddecrease in interest, enthusiasmandwiltowork, accompaniedby a lowered work efficiency. Theaim of thisstudy is“Investigation of Burnout Levels of Some Sportsmen in Different Sports According to Some Variables.”Therewere a total of 222 volunteerapplicants , ofwhich 161 were men and 61 werewomen. to determine the demographic characteristics of the participants, the personal data form was prepared and distributed, and it was developed by Pines (2005) to measure the burnout of the participants and adapted to Turkish in Tümakaya et al. (2009) the short version of the Burnout scale was used.Theapplicantswerechosenrandomlyfromdifferentbranches of sports. Participants the distribution of their personal information for the determination of percent (%) and frequency (F) were the methods used; to determine whether the data have a normal distribution, skewness and kurtosis values were examined and as a result, it is understood that since the data is appropriate for parametric Test Conditions to determine significant differences, independent sample t-test and ANOVA tests were applied.