Serbest/total PSA oranı ve PSA dansitesi'nin prostat kanserini öngörmede etkisi
Efficacy of percent free PSA and PSA density in the prediction of prostate cancer
- Tez No: 526017
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVDET SERKAN GÖKKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: prostat kanseri, PSA dansitesi, f\t PSA oranı, prostate cancer, PSA density, percent free PSA
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: f\t PSA oranı ve PSAD'nin prostat kanserini öngörmedeki etkisinin araştırılmasını amaçladık. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza PSA değeri 2,5-10 ng/ml iken TRUSG eşliğinde prostat biyopsisi alınan, PRM bulguları normal ve PSA düzeyini etkileyecek herhangi bir girişim, aktif enfeksiyon veya ilaç kullanım öyküsü olmayan 439 hasta dahil edildi. Tüm hastaların biyopsi öncesi total PSA, serbest PSA, yaş, prostat volümü ve biyopsi sonrası patoloji raporları tarandı. Serbest PSA'nın total PSA'ya bölünmesiyle f\t PSA oranı ve total PSA'nın prostat volümüne bölünmesiyle PSAD elde edildi. f\t PSA oranı için sınır değer %20 ve PSAD için %15 olarak belirlendi. Hastalar patoloji sonucuna göre BPH ve prostat kanseri olarak iki gruba ayrıldı. Bulgular: Hastaların ortalama yaş, total PSA, serbest PSA, prostat volümü, f\t PSA, PSAD değerleri sırasıyla 64 ± 8,4 yıl, 6,3 ± 1,93 ng\ml, 1,28 ± 0,77 ng\ml, 56,5 ± 25,9 ml, % 20,2 ± 9,7 ve % 13,6 ± 7,5 olarak bulundu. Gruplar arasında yaş (p=0,311) ve total PSA değeri (p=0,691) açısından anlamlı fark saptanmazken, serbest PSA (p=0,002), prostat volümü (p=0,000), f\t PSA oranı (p=0,002) ve PSAD'de ise (p=0,000) anlamlı fark bulundu. f\t PSA oranının duyarlılığı %73, özgüllüğü %45, pozitif prediktif değeri %21, negatif prediktif değeri %89 ve doğruluğu %50 olarak bulundu. PSAD değerinin duyarlılığı %57, özgüllüğü %74, pozitif prediktif değeri %31, negatif prediktif değeri %89 ve doğruluğu %71 olarak bulundu. Kombine kullanımın duyarlılığı %50, özgüllüğü %79, pozitif prediktif değeri %33, negatif prediktif değeri %88 ve doğruluğu %74 olarak bulundu. Sonuçlar: Prostat kanserini öngörmede teknik imkanlar mevcutsa her iki parametrenin kombine kullanımı tercih edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objectives: We aimed to evaluate the effect of percent free PSA and PSA density in the prediction of prostate cancer. Materials and methods: 439 patients who had TRUSG guided prostate biopsy and with a PSA value between 2.5 and 10 ng / ml, normal DRE findings, and without any history of an attempt to affect PSA levels and active infection, or drug use were included in our study. All patients' pre-biopsy PSA, free PSA, age, prostate volume and biopsy pathology reports were reviewed. We obtained percent free PSA by dividing free PSA to total PSA and obtained PSA density by dividing total PSA to TRUSG prostate volume. The cut-off value for percent free PSA was 20% and for PSA density was 15%. According to pathology results, the patients divided into two groups as BPH and prostat cancer. Results: The mean age, total PSA, free PSA, prostat volume, percent free PSA, PSA density values of the patients were as follows; 64 ± 8,4 year, 6,3 ± 1,93 ng\ml, 1,28 ± 0,77 ng\ml, 56,5 ± 25,9 ml, 20,2% ± 9,7 ve 13,6% ± 7,5. Between two groups, age (p=0,311) and total PSA values (p=0,691) were significantly different while free PSA (p=0,002), prostat volume (p=0,000), percent free PSA (p=0,002) and PSA density(p=0,000) were not. Sensitivity of percent free PSA was 73%, specificity 45%, positive predictive value 21%, negative predictive value 89% and accuracy 50%. Sensitivity of PSA density was 57%, specificity 74%, positive predictive value 31%, negative predictive value 89% and accuracy 71%. Sensitivity of using both parameters was 50%, specificity 79%, positive predictive value 33%, negative predictive value 88% and accuracy 74%. Conclusions: For predicting BPH and prostat cancer if there is a chance to use both parameters, they should be used together.