Major abdominal cerrahi geçirecek kanser hastalarında preoperatif nutrisyonel durumun postoperatif deliryuma etkisi
Effect of nutritional status on delirium in patients undergoing major abdominal surgery
  1. Tez No: 526031
  2. Yazar: HAZEL YAĞCIZEYBEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖZLEM ŞEN, PROF. DR. SÜHEYLA ÜNVER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Delirium, Cancer, Malnutrition
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Malnutrisyon, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünya halk sağlığının en büyük tehdididir. Kanser hastalarında çeşitli faktörlere bağlı olarak malnutrisyon yaygın bir problemdir. Bazı besinlerin eksikliklerinin ağır kognitif problemlerin gelişiminde önemli rol oynayabileceği kanıtlanmıştır. Biz bu çalışmada, major abdominal cerrahi geçirecek kanser hastalarında preoperatif nutrisyonel durumun, postoperatif deliryum sıklığına etkisini ortaya koymayı amaçladık. Sekonder amaç olarak bu hastalarda preoperatif varolan malnutrisyonu tespit etmede kullanılabilecek parametreleri birbiriyle kıyaslamayı planladık. Gereç ve Yöntem: Etik kurul onayı, 09.03.2017 tarihli, 2017-03/01 karar no ile alınmıştır. Çalışmaya jinekolojik ve GIS tümörü olan, major abdominal cerrahi geçirecek, ASA I-IV olan 18 yaş üstü 120 hasta dahil edildi. Hastaların preoperatif NRS 2002 skorları, albumin, prealbumin ve diğer verileri kaydedildi. Hastalar postoperatif birinci gün Yoğun Bakım Ünitesinde Konfüzyon Değerlendirme Ölçeği (YBÜ-KDÖ) ile deliryum açısından ilk 24 saat içerisinde değerlendirildi. YBÜ-KDÖ Ramsay Sedasyon skalası 4 ve altı olan hastalara uygulandı. Bulgular: Postoperatif deliryum gelişen ve gelişmeyen kanser hastaları arasında preoperatif NRS 2002 puanı ve albümin değeri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanırken (p0.05). Postoperatif 1.günde deliryum gelişen kanser hastalarının preopeatif NRS puanı deliryum gelişmeyen kanser hastalarından anlamlı olarak yüksek iken albümin değeri anlamlı olarak düşüktü. Major cerrahi geçirecek kanser hastalarının NRS 2002 skoruna göre %80'inde malnutrisyon saptanmış olup, mevcut nutrisyonel durumun postoperatif deliryumla ilişkili olduğu bulundu. Nutrisyonel durum göstergelerinden NRS 2002 puanı ve yaş deliryum gelişimi için bağımsız risk faktörü olarak bulundu. Albumin deliryum gelişenlerde anlamlı olacak şekilde düşük iken prealbuminin deliryumla ilişkisini saptayamadık. Sonuç: Major abdominal cerrahiye girecek tümör hastalarında preoperatif malnutrisyonun, postoperatif morbiditenin önemli etkeni olan deliryum gelişimindeki önemi düşünülmeli ve bu tip cerrahiye girme ihtimali olan bütün hastalar operasyona hazırlık başlangıcında nutrisyonel açıdan değerlendirilip desteklenmelidir. Anahtar Kelime: Deliryum, Kanser, Malnutrisyon
Özet (Çeviri)
EFFECT OF NUTRITIONAL STATUS ON DELIRIUM IN PATIENTS UNDERGOING MAJOR ABDOMINAL SURGERY Aim: World Health Organisation describes malnutrition as the greatest public health threat. Malnutrition is a common problem among cancer patients due to several factors. Deficiencies of certain nutrients play a major role in severe cognitive problems. This study aims to asess the effect of preoperative nutritional status on postoperative delirium frequency. Also we aim to compare parameters that can be used for diagnosis of preoperative malnutrition. Materials and Methods: Ethics committee approval was obtained on 09.03.2017 with the desicion no: 2017-03/01. A total of 120 patients with ASA I-IV, over 18 years of age, undergoing major abdominal surgery, have gynecological and GIS tumor, expected to stay in postoperative care unit for more than 24 hours were included in the study. Patients' preoperative NRS 2002 scores, albumin, prealbumin and other data were recorded. 4 and more Ramsay Sedation Scala evaluated for delirium with CAM-ICU in the first 24 hours postoperatively. Results: There was significant difference in preoperatively NRS 2002 and albumin levels (p0.05) in delirium and non-delirium group. Preoperative NRS scores were significantly higher and albumin levels were signifiicantly lower in delirium group with regard to non-delirium group. Malnutrition according to NRS 2002 was determined in 80% of patients undergoing major abdominal surgery and it was found as associated with postoperative delirium. NRS 2002, a nutritional status tool and age were found as independent risk factors. Although albumin levels were significantly low in delirium group, prealbumin was not found as associated with delirum. Conclusion: It should be kept in mind that, preoperative malnutrition has an important role on delirium, an important factor of postoperative morbidity, in patients undergoing major abdominal surgery. All the patients that are expected to undergo that kind of surgery should be evaluated and supported for nutritional status at the beginning of preperation course.