Yaşlı çok parçalı proksimal humerus kırıklarında uygulanan ters omuz artroplastisi ve hemiartroplasti sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of reverse shoulder arthroplasty and hemiarthroplasty in the treatment of the comminuted proximal humeral fractures of the elderly
- Tez No: 526078
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KEREM BİLSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Humerus üst uç kırıkları, hemiartroplasti, ters omuz artroplastisi, Proximal humeral fractures, hemiarthroplasty, reverse shoulder arthroplasty
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Amaç: Yaşlı proksimal humerus kırıklarının hemiartroplasti (HA) ile tedavisi sonrası tüberkül kaynama sorunları ya da rotator manşet yırtığı nedeniyle fonksiyonel kısıtlılık görülebilmektedir, bu nedenle son yıllarda ters omuz artroplastisi (TOA) uygulanmaya başlanmıştır. Çalışmamızda yaşlı çok parçalı proksimal humerus kırıklarında uygulanan HA ve TOA sonuçlarının karşılaştırılmasını amaçladık. Hastalar ve Yöntemler: Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine 2011-2015 yılları arasında başvuran ve üç-dört parçalı, kapalı, patolojik olmayan proksimal humerus kırığı olan 60 yaş üstü hastalar çalışmaya dahil edildi. Yirmi beş hastaya HA, 33 hastaya ise TOA uygulandı. Neer sınıflandırmasına göre HA yapılan grupta 11 hastada tip 3, 14 hastada tip 4 kırık vardı. TOA yapılan grupta ise yedi hastada tip 3, 26 hastada tip dört kırık vardı. Hastalara ameliyat öncesi ve sonrası direkt grafiler ile gerekli görülenlere bilgisayarlı tomografi çekildi. Hastalar ameliyat sonrası kontrollerinde Amerikan Omuz ve Dirsek Cerrahları (ASES), Kol, Omuz ve El Sakatlıkları (DASH) ve Constant skorları, aktif ve pasif hareket açıklıkları ve kuvvet ölçümleriyle değerlendirildi ve sonuçlar birbiriyle karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı HA yapılan grupta 66 (60-85), TOA yapılan grupta ise 73 (60-83)'tü. Sırasıyla, ortalama ASES skoru 44,6 ve 70 (p=0,06), Constant skoru 24 ve 49 (p=0,013), DASH skoru 62,5 ve 44 (p=0,126)'tü. Ortalama aktif aduksiyon 50° ve 90° (p=0,001), fleksiyon 70° ve 120° (p=0,002), dış rotasyon 30° ve 50° (p=0,210) olarak ölçüldü. Sonuçlar: Çalışmamızın sonuçlarına göre, yaşlı üç ve dört parçalı proksimal humerus kırıklarının tedavisinde TOA, HA'ye göre anlamlı ölçüde daha iyi fonksiyonel sonuçlar vermektedir. Çalışmamızın ilerleyen dönemde, proksimal humerus kırıklarında uygulanan TOA'nin uzun dönem sonuçlarını inceleyen çalışmalara ışık tutacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In the treatment of the proximal humeral fractures of the elderly using hemiarthroplasty (HA), functional results sometimes becomes unsatisfactory due to tuberosity healing problems or rotatory cuff tear, which make reverse shoulder arthroplasty (RSA) popular in recent years. This study compares the results of HA and RSA in the treatment of comminuted proximal humeral fractures of the elderly. Patients and methods: We included patients who were over 60 years-old and referred to Bezmialem Vakıf University, between 2011 and 2015, for three or four parts, closed, traumatic proximal humeral fractures. Twenty-five patients were treated with HA and 33 patients with RSA. According to Neer classification, 11 patients were classified as type 3 and 14 patients as type 4 in the HA group. In the RSA group, seven patients were classified as type 3 and 26 patients as type 4. Preoperative and postoperative direct roentgenograms, and computed tomography, if necessary, were obtained. The patients were evaluated at their last follow-ups using American Shoulder and Elbow Surgeons (ASES), Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (DASH) and Constant scores, active and passive ranges of motions of the shoulders and muscle strength measurements and the results of HA and RSA were compared. Results: The mean ages of the patients were 66 (range, 60 to 85) in HA group and 73 (range, 60 to 83) in RSA group (p=0,013). The mean ASES scores were 44,6 and 70 (p=0,06), Constant scores were 24 and 49 (p=0,022), DASH scores were 62,5 and 44 (p=0,126). The mean active abductions were measured as 50° and 90° (p=0,001), flexions as 70° and 120° (p=0,002), external rotations as 30° and 50° (p=0,210), respectively. Conclusions: According to the results of our study, in the treatment of three or four parts of proximal humeral fractures of the elderly, RSA gives significantly better functional results compared to HA. We hope that this study will provide an insight for the future studies with long term results of RSA in the proximal humeral fractures.