Farklı zemin kat yüksekliklerinde yerleştirilen perde duvarların yerinin burulma düzensizliğine etkisi
Effect of position share walls placed on di̇fferent ground storeys heights to torsional irregularity
  1. Tez No: 526123
  2. Yazar: SEMA NASIROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Torsional Irregularity, Soft Storey Irregularity, Bearing Curtain, Base Shear Force, Column Shear Force, Inter-Story Drift
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, yatay yüklerin etkisi ile burulma yapan y eksenine göre simetrik , x eksenine göre simetrik olmayan plandaki perde konumu farklı olan iki tip perdeli- çerçeveli taşıyıcı sistemde meydana gelen burulma düzensizlikleri incelenmiştir. Çalışmadaki amaç burulma düzensizliği olan bir yapıda zemin kat yüksekliğindeki artışın burulma düzensizliği üzerindeki etkisini incelemektir. Plandaki konumları farklı olan perdelerin bulunduğu iki tip yapı seçilerek 5, 8, 11, 14 katlı ve zemin kat yüksekliği 3 m, 3,5 m, 4 m ve 4,5 m olarak değişen 32 tip yapı projelendirilip burulma düzensizlikleri ve göreli kat ötelemeleri incelenmiştir. Modellerin statik ve dinamik analizlerinin yapılmasında İdeCAD Statik 7 programından faydalanılmış ve analizlerde mod birleştirme yöntemi kullanılmıştır. Sonuçlar, Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik 2007 dikkate alınarak karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak deprem perdesi kütle merkezinden uzaklaştıkça burulma düzensizliğinin arttığı tespit edilmiştir. Ayrıca zemin kat yüksekliği arttıkça bu katta meydana gelen burulma düzensizliği katsayısı değerinin arttığı ve kat adedi azaldıkça burulma düzensizliği değerinin arttığı sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler : Burulma Düzensizliği, Yumuşak Kat Düzensizliği, Taşıyıcı Perde, Taban Kesme Kuvveti, Kolon Kesme Kuvveti, Göreli Kat Ötelemesi.
Özet (Çeviri)
In this study, torsional irregularities occur in two types of curtained-framed bearing systems have different curtain positioning in plan symmetrical to y-axis torsions with the effect of horizontal loads and not symmetrical to x-axis. Aim of the study is to examine the effect of increase in ground storey height of a structure has a torsional irregularity, on torsional irregularity. In this study, by choosing two kinds of structures have different curtain positionings in the plan and designing 32 types of structures that have 5, 8, 11, 14 floors and of which ground clearance change as 3 m, 3,5 m, 4 m and 4,5 m and their inter-storey drifts have been examined. In static and dynamical analyses of models, İdeCAD Static 7 program has been utilized and mode superposition method has been used in the analyses. Results have been determined by considering Regulations for the Buildings to be built in Earthquake Areas 2017. When results have been compared, it is concluded that positioning of the curtain in the plan effects torsional irregularity, moreover as ground storey height increases, coefficient value of the torsional irregularity occur in this storey also increases.