Bebeklerde (3-6 ay) periferik intravenöz kateter uygulaması sırasında kullanılan müzikli dönencenin ağrı algısına etkisi
The influence of musical mobile on the pain during used peripheral intravenous catheter implement in infants ( 3-6 months)
- Tez No: 526337
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA KUĞUOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ BEHİCE EKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, bebek, dikkati başka yöne çekme, müzikli dönence, periferik intravenöz kateter, Pain, infant, distraction, musical mobile, peripheral intravenous catheter
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırma 3-6 aylık bebeklerde periferik intravenöz kateter uygulaması sırasında gelişen ağrı algısına, dikkati başka yöne çekme yöntemi olarak kullanılan müzikli dönencenin etkisini belirlemek amacı ile deneysel olarak planlanmıştır. Araştırmanın evrenini Kasım 2017- Ocak 2018 tarihleri arasında İstanbul'da bir eğitim ve araştırma hastanesinin çocuk servisine getirilen 3-6 aylık bebekler oluşturmuştur. Örneklem grubuna çalışmayı kabul eden, örneklem seçim kriterlerine uyan, 56'sı deney ve 56'sı kontrol grubu olmak üzere toplam 112 bebek alınmıştır. Bebeklerin tanıtıcı özelliklerini belirlemek için Bebek Tanıtıcı Bilgi Formu ve ağrı düzeylerini değerlendirmek için FLACC Ağrı Skalası kullanılmıştır. Deney grubundaki bebeklere kateterizasyon uygulamasında müzikli dönence ile işlem yapılırken, kontrol grubuna rutin kateterizasyon işlemi yapılmıştır. Her iki gruptaki bebeklerin işlem öncesi, işlem sırası ve işlem sonrası ağrı puanları bağımsız iki gözlemci tarafından puanlamıştır. İşlem sırasında kontrol grubundaki bebeklerin (8,63± 1,50 ) deney grubundaki bebeklere (2,71± 1,49 ) göre daha fazla ağrı hissettiği ve aradaki farkın ileri derecede anlamlı olduğu (p:0,001 ) saptanmıştır. Araştırmanın bulguları“3-6 aylık bebeklerde periferik intravenöz kateter uygulamasına bağlı gelişen ağrı algısını azaltmada müzikli dönencenin etkisi vardır”hipotezini desteklemiştir. Sonuç olarak bebeklerde periferik intravenöz kateter uygulamasına bağlı gelişen ağrı algısının giderilmesinde müzikli dönencenin etkili olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle atravmatik hemşirelik bakımı kapsamında ağrı kontrolüne yönelik müzikli dönencenin dikkati başka yöne çekme yöntemi olarak kullanılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
. This researchwas planned experimentally with the aim of perceiving the effect of the musical mobile which is used as a method of distract attention and cut down on pain during the implement of the peripheral intravenous catheter in 3-6 month old infants. The universe of the research consisted of 3-6 month old infants who were brought to the childcare service of an education and research hospital in Istanbul between November 2017 and January 2018. A total of 112 infants were selected, 56 of whom were experimental and 56 of whom were control groups who agreed to work in the sample group and which met the sample selection criteria. The Infant Introductory Information Form were used to determinethe descriptive characteristics of babies and the FLACC Pain Scale were used to assess the level of pain. Routine catheterization was performed in the control group while the musical mobile was performed during the catheterization of the infants in the experimental group. The pre-procedural, procedural, and post-procedural pain scores of the infants in both groups were scored by two independent observers. During the procedure, the infants in the control group (8,63 ± 1,50) felt more pain than the infants in the experimental group (2,71 ± 1,49) and the difference was highly significant (p: 0,001). The findings of the research supported the hypothesis that“musical mobile effects on pain perception due to peripheric intravenous catheter implement in infants 3-6 months old”. As a result, it was determined that musical mobile was effective in decreasing pain perception due to peripheral intravenous catheterization in infants. Forthisreason, it is proposed to use the musical mobile for pain control as another way of attractingattentionwithinthescope of atraumatic nursing care.