Skleral fiksasyon ile sekonder intraoküler lens implantasyonunda lens pozisyonunun görsel sonuçlara etkisi
The effects of the lens position in secondary scleral fixated intraocular lens implantation on visual results
  1. Tez No: 526423
  2. Yazar: BURCU KEMER ATİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DOÇ.DR.AYŞE ÇİĞDEM ALTAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Afaki, görsel sonuçlar, ön segment optik koherans tomografisi (OKT), sekonder göz içi lens implantasyonu, skleral fiksasyon, tilt göz içi lens, Z sütür tekniği
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof.Dr.N.Reşat Belger Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı skleral fiksasyon ile sekonder göz içi lens (GİL) implantasyonunda lens pozisyonunun görsel sonuçlar üzerine etkisi olup olmadığını araştırmaktır. Aynı zamanda hastaların afak kalma nedenlerini, cerrahinin görsel başarısını ve komplikasyonlarını da incelemek amaçlanmıştır. Materyal-Method: Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi ön segment kliniğinde Haziran 2017- Mart 2018 tarihleri arasında skleral fiksasyon ile GİL implantasyonu uygulanan 94 hastanın 94 gözü çalışmaya dahil edildi. Hastaların afaki nedenleri, ameliyat öncesi ve sonrası 6. ayda görme keskinliği, silindirik refraktif kusuru, en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK), göz içi basınç (GİB) değeri, kornea kalınlığı, endotel sayısı, korneal astigmatizma değeri kaydedildi ve karşılaştırıldı. Tüm hastalara Z-sütür skleral fiksasyon tekniği uygulandı. Ayrıca ön segment optik koherens tomografi (OCT) ile implante edilen GİL pozisyonu değerlendirildi. Ön segment OCT cihazı ile iris konfigürasyonu, pupil çapı, GİL'in horizontal ve vertikal tilt GİL durumu, GİL tilt açısı incelendi. Ön segment OCT ölçümleri ile Postoperatif görme keskinliği ve refraktif kusurları arasındaki ilişki araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 94 hastanın ameliyat öncesi ortalama silindirik refraktif kusuru -1,50 ± 1,2 D, EİDGK 0,36 ± 0,24, GİB değeri 15,3 ± 2,97 mmHg, kornea kalınlığı 565 ± 40,1 μ, endotel sayısı 2270,7 ± 566/mm2, korneal astigmatizma değeri -1,54 ± 1,76D idi. Ameliyat sonrası 6. ay ortalama görme keskinliği 0,43 ± 0,36, silindirik refraktif kusuru -1,79 ±1,2 D, EİDGK 0,64 ± 0,27, GİB 14,57 ± 3,08 mmHg, kornea kalınlığı 577 ± 46 μ, endotel sayısı 2133 ± 653/mm2, korneal astigmatizma değeri -1,65 ± 1,30D, lentiküler astigmatizma değeri 1,13  0,87 D idi. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası silindirik refraktif kusur, GİB ve korneal astigmatizma değerleri arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Hastaların postoperatif görme keskinliği ve EİDGK değerleri, preoperatif döneme kıyasla daha yüksekti (Sırasıyla. p< 0,001; p< 0,001). Hastaların cerrahi sonrası kornea kalınlığı artmış, endotel hücre sayısı azalmıştı (p= 0,02, p= 0,001). Horizontal düzlemde yapılan ölçümlerde GİL pozisyonu 61 (%64,9) hastada; vertikal düzlemde yapılan ölçümlerde GİL pozisyonu 40 (%42,5) hastada tilt olarak değerlendirildi. Horizontal düzlemde GİL pozisyonu tilt olanlar ile tilt olmayanlar arası görme keskinliği, EİDGK, silindirik refraktif kusur ve lentiküler astigmatizma değerlerinde istatistiksel anlamlı fark saptanmadı (Sırasıyla. p= 0,81, p= 0,4, p= 0,21, p=0,57). Vertikal düzlemde ise GİL pozisyonu tilt olanlar ile tilt olmayanlar arası görme keskinliği, silindirik refraktif kusur ve lentiküler astigmatizma değerlerinde istatistiksel anlamlı fark bulunmazken (Sırasıyla p= 0,4, p=0,13, p=0,92); tilt olmayanlarda EİDGK daha yüksekti (p=0,005). Ayrıca GİL tilt açısı ile görme keskinliği, EİDGK ve silindirik refraktif kusur arası korelasyon saptanmadı. Sonuç: Z sütür tekniği ile skleral fiksasyon ile GİL implantasyonu ile preoperatif hedeflenen görme keskinliğine ulaşılmaktadır. Göz içi lens tilt pozisyonu sık rastlanılsa da görsel sonuçları ve silindirik refraktif kusurunu etkilememektedir. Vertikal düzlemde tilt pozisyon horizontal düzlemden daha nadir görülmekle beraber görsel sonuçlar üzerine daha etkili olabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The objective of the study was to investigate whether the effects of the lens position in secondary scleral fixated intraocular lens (IOL) implantation on visual results. Also the causes of aphakia, postoperative visual results and complications of the surgery were evaluated. Material-Method: Ninety-four eyes from 94 patients which underwent secondary scleral fixated IOL implantation in Beyoğlu Eye Research and Training Hospital between June 2017-March 2018 were included the study. The cause of aphakia, the values of preoperative and postoperative 6th month uncorrected visual acuity (UCVA), cylindiric refractive error, best corrected visual acuity (BCVA), intraocular pressure (IOP), corneal thickness, endothelial cell count and corneal astigmatism of the patients were recorded and compared. Z suture scleral fixation technique was applied to all patients. Additionally, the position of the implanted IOL was evaluated with anterior segment optic coherens tomography (OCT). The iris configuration, pupil diameter, horizontal and vertical tilt positions and tilt angle of the IOL were investigated with anterior segment OCT. The relationship between the anterior segment OCT measurements; and the visual acuity or refractive errors were investigated. Results: 94 patients were included in the study. The mean preoperative cylindiric refractive error was -1,50 ± 1,2 D (diopters), BCVA was 0,36 ± 0,24, IOP was 15,3 ± 2,97 mmHg, corneal thickness was 565 ± 40,1 μ, endothelial cell count was 2270,7 ± 566/mm2 and corneal astigmatism was -1,54 ± 1,76D. The mean postoperative 6th month UCVA was 0,43 ± 0,36, cylindiric refractive error was -1,79 ±1,2 D, BCVA was 0,64 ± 0,27, IOP was 14,57 ± 3,08 mmHg, corneal thickness was 577 ± 46 μ, endothelial cell count was 2133 ± 653/mm2 , corneal astigmatisma was -1,65 ± 1,30D and lenticular astigmatism was 1,13  0,87 D. There were no statistically significant relationship between preoperative and postoperative values of cylindiric refractive errors, IOP and corneal astigmatism. The postoperative UCVA and BCVA were higher than preoperative values (p< 0,001, p< 0,001; respectively). The postoperative measurements of the corneal thickness increased and the endothelial cell count decreased with respect to preoperative measurements (p= 0,02, p= 0,001). The IOL position was evaluated as tilted in horizontal axis in 61 (%64,9) patients; and in vertical axis in 40 (%42,5) patients. The UCVA, BCVA, cylindiric refractive error and lenticular astigmatism between patients with and without tilt in IOL position at horizontal axis were not statistically different (p= 0,81, p= 0,4, p= 0,21, p=0,57; respectively). The UCVA, cylindiric refractive error and lenticular astigmatism between the patients with and without tilt in the IOL position at vertical axis were not statistically different (p= 0,4, p=0,13, p=0,92; respectively); however, BCVA was found to be better in the patients with no vertical tilt in the IOL position than the patients with vertically tilted IOL position (p=0,005). Furthermore no correlation was indicated between IOL tilt angle; and UCVA, BCVA or cylindiric refractive error. Conclusion: The visual acuity value aimed preoperatively is achieved postoperatively by scleral fixated IOL implantation with Z suture technique. The tilt in position of IOL occurs commonly but does not affect visual results and cylindiric refractive errors. The vertical tilt is observed less common than the horizontal tilt ; but seems to be more effective on visual results. Key worlds: Aphakia, visual results, anterior segment OCT, secondary intraocular lens implantation, scleral fixation, tilt of intraocular lens, Z-suture technique.